Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija atmetė „Omnitel“ ir byloje trečiuoju asmeniu patrauktos Ryšių reguliavimo tarnybos skundus dėl Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo sprendimo. Juo buvo konstatuota, kad į šeštadienius ir sekmadienius perkeltų darbo dienų mobiliojo ryšio bendrovė negalėjo apmokestinti ne savaitgalio tarifu, nes mobiliojo interneto paslaugų teikimo sutartyje buvo nurodyta, jog klientei suteikiamas neribotas naudojimasis internetu vakarais, savaitgaliais bei švenčių dienomis.

Pasak teismo, priešingu atveju sutartyje įtvirtintos neriboto naudojimosi internetu sąlygos būtų paverstos siurprizinėmis.

Byloje nustatyta, kad viena Zarasų gyventoja su „Omnitel“ buvo sudariusi mobiliojo interneto paslaugų teikimo pagal planą „Connect namams“ sutartį. Bendrovės interneto tinklapyje buvo nurodyta, kad pagal šį planą vartotojui suteikiamas neribotas naudojimasis internetu vakarais, savaitgaliais bei švenčių dienomis.

„Omnitel“, aiškindamas savaitgalį kaip nedarbo dienas, vadovaudamasis Vyriausybės nutarimu „Dėl poilsio dienų perkėlimo“ ir Elektroninių ryšių paslaugų teikimo taisyklėmis klientei teikiamoms paslaugoms 2006-ųjų liepos 1-ąją, šeštadienį, pritaikė darbo dienos tarifus. Už 1 val. 37 min. trukusį naudojimąsi internetu bendrovė iš klientės pareikalavo sumokėti 317 Lt – tiek paslaugos būtų kainavusios darbo dienos metu.

Su tokiu reikalavimu nesutikusi klientė kreipėsi į Ryšių reguliavimo tarnybą, tačiau jos skundas buvo atmestas. Tačiau į jos argumentus įsigilino teismas, konstatavęs, kad Vyriausybės nutarimas „Dėl poilsio dienų perkėlimo“ galioja tik iš valstybės ir savivaldybių biudžeto finansuojamose įmonėse, įstaigose ir organizacijose. Tuo tarpu privačioms bendrovėms šis Vyriausybės nutarimas tėra tik rekomendacinio pobūdžio, todėl, pasak teismo, paslaugos šeštadienį negalėjo būti apmokestinamos darbo dienos tarifu.

Pasak teismo, nei plano „Connect namams“ aprašyme, nei šalių sutartyje nėra nuorodos į tai, kad teisė neatlygintinai naudotis internetu savaitgaliais atšaukiama, jeigu poilsio diena perkeliama iš savaitgalio Vyriausybės numatyta tvarka.

„Būtinybę užtikrinti vartotojo, kaip silpnesniosios sutarties šalies, teisių ir teisėtų interesų apsaugą savo nutartyse yra akcentavęs Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, konstatuodamas, kad vartotojų gynimas yra prioritetinė valstybės ekonominės ir socialinės politikos dalis, konstitucinis valstybės ūkio tvarkymo principas ir Lietuvos valstybės įsipareigojimas, kylantis iš Europos Sąjungos teisės, - pabrėžė Vilniaus apygardos teismas. – Su vartotojų teisių apsauga susijusiuose ginčuose neretai peržengiamos privačių santykių ribos, vartotojų teisių gynimas vertintinas kaip viešasis interesas, svarbus ne tik pačiam vartotojui, bet ir didelei visuomenės daliai“.

Vilniaus apygardos teismo nutartį „Omnitel“ dar galės apskųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

„Omnitel“ ketvirtadienį sureagavo į teismo sprendimą, tačiau kol dar nėra gavę nutarties neatskleidžia, ar ją skųs.

„Panašu, kad kartu visais operatoriais patekome į teisinę koliziją. Laikėmės Ryšių reguliavimo tarnybos patvirtintų Elektroninių ryšių paslaugų teikimo taisyklių, kurios reglamentuoja, kaip turime apmokestinti klientus už paslaugas, kai darbo diena perkeliama į savaitgalį. Jei šių taisyklių būtume nesilaikę, būtume pažeidę įstatymą. Po šio sprendimo tampa nebeaišku, laikantis įstatymų, kurias dienas reikia apmokestinti, o kurias ne", - teigiama bendrovės pranešime.

Jame paaiškinama, kad lengvatiniai šventinių dienų tarifai taikomi tam, kad vartotojai galėtų nemokamai pasinaudoti paslaugomis, kai tinklai nėra stipriai apkrauti – t.y. nedarbo dienomis. Jei teismo reikalavimu operatoriai į savaitgalius perkeltomis darbo dienomis turėtų taikyti šventinius tarifus, tai pakenktų tinklų kokybei ir greičiausiai tektų atsisakyti šventinių tarifų idėjos. Taip būtų apribotos vartotojų galimybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją