Kaip rodo LTV „Panoramos“ atliktas eksperimentas, didžiuosiuose prekybos centruose du dešimtmečiai vaikai be vargo gali nusipirkti ne tik romu ir degtine įdarytų dražė, bet ir beveik 20 proc. alkoholio sudėtyje turinčių saldainių asorti dėžę: joje brendžio, konjako, tekilos, romo, viskio įdarai.

Nepilnamečių pirkinius ir jų poveikį sutiko išbandyti suaugęs vyras. Suvalgęs, o tiksliau, išgėręs keletą saldainių, į alkoholio matuoklį jis įpūtė 55 šimtąsias promilės. Tai lengvas girtumo laipsnis.

Tabako ir alkoholio kontrolės įstatyme alkoholio produktams priskiriamos ir žaliavos, kuriose yra etilo alkoholio. Įstatymo paskirtis – mažinti alkoholio vartojimą, tačiau, anot Ūkio ministerijos specialistų, niekaip nėra reglamentuotas gryno alkoholio sudėtyje turinčių produktų pardavimas.

„Vyriausybė ar jos įgaliota institucija, vadovaudamasi alkoholio kontrolės įstatymu, gali nustatyti maisto produktų, kuriuose yra alkoholio, gamybos, importo, apskaitos ir prekybos tvarką. Manau, kad klausimas galėtų būti svarstomas, tačiau dalyvaujant ir kitoms institucijoms – Sveikatos apsaugos ministerijai“, – teigia Birutė Janutėnienė, Ūkio ministerijos Prekybos departamento Vidaus prekybos skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Šitaip pakoregavusi Alkoholio kontrolės įstatymą, Lietuva, anot Ūkio ministerijos specialistų, būtų bene pirmoji šalis Europos Sąjungoje. Esą net ir naujoje bendrijos alkoholio vartojimo mažinimo strategijoje nėra užsiminta apie alkoholio sudėtyje turinčius produktus.