„Vasara, tęsiasi (juk astronominė bus iki rugsėjo 22 d.). Galingas anticiklonas, vardu Quentin, savo vakariniu, pietvakariniu pakraščiu uždengė Baltiją ir Rytų Europą ir gana ilgai laikysis. Atmosferos frontas ir šiltasis tik debesis atnešęs, ir vakar vakare susidaręs konverguojančių srautų frontas (kai ką trankiai ir gerokai palaistęs) pasitraukė.

Šiltas oras ir toliau plūs iš pietų, tad šilti ir sausi vasariški orai kol kas tęsis. Tik naktimis sausas paviršius greičiau sukauptą šilumą atiduos, tad bus vėsoka. Šiek tiek stipresnis vėjukas dulkes kels, didės oro užterštumas. Net ir savaitgalyje laukto lietaus, tikriausiai nebus, nes orų modeliai pakeitė prognozes. Tad orai kam džiaugsmą teiks, kam rūpesčių pridės...“, – rašė sinoptikė.

Taip pat priminė, ką senoliai kalbėdavo apie medžius.

„Vakaro pasiskaitymui mūsų senolių godos, per medžius Eugenijos Šimkūnaitės išsakytos. „Du kartus auksuotas, vienąkart šilkuotas, toks klevas, ketvirtas brolelis. Ketvirtajam sūnui gimus, tėvai sodyboje sodindavo klevą, sodindavo, tikėdamiesi, kad gal į gražų medelį nusižiūrėjus, graži sūnelio dalia, ir širdies geros ir kalbos mielos būsiąs, ir viskam prisimanantis, viskam tinkantis. Ypač pabrėžiamas klevo dėmesys, klevo meilumas. Ir neatsitiktinai: dažnai ketvirtasis sūnus būdavo pats jauniausias, o pagal senąją mūsų teisę (ligi „katarinkos laikų“) sodyba likdavo jauniausiajam sūnui, jis turėdavo tėvus globoti.

Aišku, globotojas turi būti mielas, glaudus, dėmesingas ir geros širdies. Tegu vyresnieji vaikai išsiskirsto, bet namai juk lieka, ir vyriausieji dar suvažiuos į juos, ar sueis kokia proga. Į vaikystės namus eini lyg į savo jaunystės dienas sugrįžti. Gal dėl tos jungties visus medžius vaikams sodina tėvas, o kevelį sodina ir paaugę vaikai. Kitas vos per slenkstį peržengęs, bet jau drauge sodina, nors klevelio nusitvėręs pastovi. Užtat paskui visą gyvenimą žino, kad jaunesniajam broliui klevelį sodino“.

E. Latvėnaitė taip pat pasidalijo, kokie orai numatomi šią ir kitą savaitę.

„Trečiadienį, rugsėjo 4 d. be lietaus, naktį rūkai ar miglos nusidrieks. Vėjas rytinių krypčių naktį 3-5 m/s, dieną 5-10 m/s.Naktį 12-16°C, Kuršių nerijoje 17-19°C, dieną 25-30°C.

Ketvirtadienį, rugsėjo 5-osios naktį be lietaus, rūkai ar miglos nusidrieks, dieną gali kiek palyti iš tamsesnio debesėlio, labiausia tikėtina pietiniuose rajonuose. Vėjas rytinių krypčių naktį 4-8 m/s, dieną 6-11 m/s. Naktį 13-17°C, Kuršių nerijoje apie 19°C, dieną 24-28°C.

Penktadienį, rugsėjo 6 d. be lietaus. Vėjas rytinių krypčių 6-11m/s. Naktį 11-15°C, Kuršių nerijoje 16-18°C, dieną 24-28°C.

Šeštadienį, rugsėjo 7 d. be lietaus. Vėjas rytų, pietryčių 6-11 m/s. Naktį 9-14°C, Kuršių nerijoje 15- 17°C, dieną 23-27°C.

Sekmadienį, rugsėjo 8 d. be ženklesnio lietaus. Vėjas pietryčių 6-11 m/s.Naktį 10-15°C, Kuršių nerijoje apie 17°C, dieną 24-27°C.

Pirmadienį, rugsėjo 9 d. be lietaus. Vėjas rytų, pietryčių 5-10 m/s. Naktį 10-13°C, Kuršių nerijoje 15-17°C, dieną 22-25°C.

Antradienį, rugsėjo 10 d. be lietaus. Vėjas rytinių krypčių 5-10m/s. Naktį 10-13°C, Kuršių nerijoje 14-17°C, dieną 23-25°C.

Trečiadienį, rugsėjo 11 d. dar turėtų būti be lietaus. Vėjas rytinių krypčių 5-10 m/s. Naktį 11-14°C, Kuršių nerijoje apie 16°C, dieną 24-26°C.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)