Tyrimas sukėlė šoką: išpuolį organizavo ne Rusijos tarnybos, o garsus opozicijos veikėjas

Lietuva atsidūrė Rusijos opozicijos veikėjų tarpusavio santykių aiškinimosi epicentre. Vilniuje įsikūręs velionio A. Navalno Kovos su korupcija fondas (FBK) apkaltino Izraelyje gyvenantį Vladimiro Putino kritiką L. Nevzliną užsakius šių metų kovo mėnesį Vilniuje įvykdytą pasikėsinimą į vieną ryškesnių FBK veikėjų L. Volkovą.

Du užpuolikai, kurie šiuo metu sulaikyti Lenkijoje, tykojo prie prabangaus namo, kuriame su šeima buvo apsistojęs L. Volkovas, palaukė, kol šis grįš automobiliu, išdaužė langą, į saloną papurškė dujų ir auką ėmė talžyti plaktuku. L. Volkovui pavyko išsigelbėti, sprukdamas iš automobilio jis susilaužė ranką, nubėgo į namus ir užsirakinęs iškvietė policiją. Šį išpuolį pro langą matė L. Volkovo žmona, kuri vėliau patvirtino, kad užpuolikų būta dviejų.

Nors pradžioje neabejota, kad išpuolį organizavo Rusijos ir Baltarusijos specialiosios tarnybos, taip teigė ir pats L. Volkovas, FBK tyrimas atskleidė, kad tikrasis jo užsakovas – garsus opozicijos atstovas, buvęs oligarchas L. Nevzlinas.

Leonid Volkov

FBK tyrėjai rėmėsi L. Nevzlino ir jam dirbusio teisininko Anatolijaus Blinovo susirašinėjimu „Signal“ programėlėje. Šiuos duomenis L. Volkovo bendražygiams pateikė kitas asmuo, su Rusijos slaptąja tarnyba FSB susijęs „reikalų tvarkytojas“ Andrejus Matusas, kurį L. Nevzlinas esą pasamdė išspręsti kilusią problemą, paimti iš pasikėsinime dalyvavusių asmenų mobiliojo ryšio telefonus ir taip sunaikinti įkalčius.

Kaip A. Matusui pavyko atimti telefonus, kodėl jie nebuvo sunaikinti, iki šiol nėra aišku. Apie tai intensyviai diskutuojama socialiniuose tinkluose, keliamos įvairios versijos. Viena jų, kad visą šią istoriją galėjo sufabrikuoti Rusijos FSB, nes motyvas aiškus: galutinai sukompromituoti Rusijos opozicijos likučius.

Neneigė susirašinėjo autentiškumo, bet provokacija apkaltino buvusį advokatą

Įdomiausia tai, kad pats L. Nevzlinas pradžioje teigęs, kad nėra niekaip susijęs su pasikėsinimu į L. Volkovą bei kitus žmones, taip ir nepaneigė esminiu įkalčiu tapusio susirašinėjimo autentiškumo.

Neseniai jis paviešino kreipimąsi į Lietuvos Kriminalinės policijos biurą, kuriame teigia tapęs provokacijos auka. Dokumente rašoma, kad jis parengtas šių metų rugpjūčio 4 dieną.

„Leonidas Nevzlinas – rusų kilmės Izraelio verslininkas, investuotojas ir filantropas. L. Nevzlinas užėmė įvairias aukštas pareigas „Group Menatep“ ir jos dukterinėje įmonėje „Jukos Oil Company“, kurios V. Putino režimo buvo nusavintos.

Leonidas Volkovas

Po 2022 metais prasidėjusio karo Ukrainoje L. Nevzlinas atsisakė Rusijos Federacijos pilietybės. L. Nevzlinas ir jo partneris Roman Jeleazco (Izraelio pilietis – red.) taip pat remia Rusijos opozicijos judėjimą, padeda persekiojamiems žmogaus teisių gynėjams“, – teigiama rugpjūčio 5 dieną advokatų bendrijos parengtame rašte.

Dokumente taip pat teigiama, kad 2023 metais L. Nevzlinas susipažino su Rusijos piliečių A. Blinovu, kuris prisistatė advokatu, galinčiu padėti V. Putino režimo persekiojamiems rusams. Už teisinę pagalbą A. Blinovui mokėjo L. Nevzlinas, nurodoma, kad pavyko organizuoti kelių su opozicija susijusių žmonių išvykimą iš Rusijos.

Pranešime teigiama, kad ši operacija iš tiesų galėjo būti skirta įgyti L. Nevzlino ir jo verslo partnerio pasitikėjimą.

„Šių metų pavasarį A. Blinovo komunikacija su pareiškėjais pasidarė keista ir provokatyvi – A. Blinovas R. Jeleazco žinutėse provokuojančiai stengėsi sudaryti įspūdį, esą jis (A. Blinovas) organizavo kovo 12 d. L. Volkovo užpuolimą.

Dar daugiau – kaip matyti iš šios komunikacijos, A. Blinovas siekia sudaryti įspūdį, esą L. Nevzlinas yra suinteresuotas šiuo užpuolimu“, – teigiama pranešime ir nurodoma, kad tiek L. Nevzlinas, tiek jo verslo partneris nėra niekaip susijęs su Vilniuje įvykdytu nusikaltimu.

Advokatų rašte teigiama, kad abu Izraelio piliečiai pasirengę padėti ikiteisminiam tyrimui savo turima informacija apie A. Blinovą ir jo veiklą, jei ikiteisminis tyrimas laikys šią informaciją vertinga.

Esminis klausimas: kodėl į policiją kreipėsi tik dabar?

Šis L. Nevzlino paviešintas raštas Lietuvos Kriminalinės policijos biurui sukėlė nemažai klausimų tiek L. Volkovo bendražygiams iš FBK, tiek ir jų atliktame tyrime talkinusiam garsiam tiriamosios žurnalistikos atstovui, „The Insider“ ir „Der Spiegel“ tyrėjui Christo Grozevui.

Žinutėje socialiniame tinkle „X“ jis kelia esminį klausimą: jeigu L. Nevzlinas akivaizdžiai matė, kad jam dirbusio advokato A. Blinovo žinutės – provokacinio pobūdžio, suvokė, kad bandoma jį paversti pasikėsinimo iniciatoriumi, kodėl tuomet L. Nevzlinas laukė iki rugpjūčio 5 dienos, o nesikreipė anksčiau.

A. Navalno padėjėjas, FBK tyrėjas Georgijus Alburovas stebėjosi, kad kreipimasis į Lietuvos teisėsaugą nusiųstas taip vėlai.

„Kiek jus laiko reikia, kad suprastumėte, jog prieš jus – suklastotas jūsų susirašinėjimas ir aiškiai pavadintumėte jį klastote? Man – maždaug penkių sekundžių.

L. Nevzlinui, jei tikėsime jo žodžiais apie rugpjūčio mėnesio pareiškimą (o jūs juo tikite, ar ne?), neužteko net 40 dienų, kad tai suprastų. Jis tai vadina „nutekinimu“ ir „provokacija“, o tai, sutikite, yra skirtingi dalykai. Strategija – aiški“, – socialiniame tinkle „X“ rašė FBK tyrėjas.

Pirmadienį pietų Lietuvos Generalinė prokuratūra portalui „Delfi“ patvirtino, kad L. Nevzlino advokatų atsiųstas raštas – gautas.

Christo Grozevas

Nausėda vertins informaciją apie tai, jog L. Volkovo užpuolimą galėjo organizuoti kitas rusų opozicionierius

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina dar vertinsiantis pasirodžiusią informaciją apie tai, jog esą Leonido Volkovo užpuolimą Vilniuje galėjo organizuoti kitas rusų opozicionierius Leonidas Nevzlinas.

„Mes visada remsime opoziciją, kuri kovoja su Putino režimu, tikrai atsakingai sversime visus pasisakymus apie tai kas ir ką organizavo. Lietuva bus valstybė, kurioje laisvoji opozicija galės laisvai veikti, būti saugi ir tai yra mūsų civilizuotos demokratinės valstybės garbės reikalas. Aš kalbu ne tik apie Rusijos opoziciją, bet ir apie Baltarusijos opoziciją, veikiančią Lietuvoje“, – pirmadienį žurnalistams Vilniuje teigė G. Nausėda.