Teiginiai

Siūlomas Šiaurės Airijos įstatymo projektas uždegtų žalią šviesą privalomam skiepijimui, karantinui, sveikatos stebėjimui ir turto konfiskavimui/sunaikinimui.

Verdiktas

Iš dalies melas. Šiaurės Airijoje išties diskutuojama apie įstatymo projektą, kuriame numatoma galimybė, esant konkrečioms sąlygoms ir siekiant išvengti pavojaus visuomenės sveikatai, reikalauti asmenų pasiskiepyti, stebėti jų sveikatą ir konfiskuoti pavojų kelti galintį turtą. Tačiau šios teisės nebūtų absoliučios. Be to, dalis jų jau galioja dar nuo 1967 m. Naujojo įstatymo projektas nėra galutinis, jis dar gali būti keičiamas, nes dabar baigtas tik viešųjų konsultacijų etapas.

Melo detektoriaus komentaras

Šiaurės Airijos Sveikatos departamentas viešosioms konsultacijoms pateikė Visuomenės sveikatos įstatymo projektą. Juo siekiama modernizuoti nuo 1967 m. tebegaliojantį Visuomenės sveikatos įstatymą.

Klaidingas įrašas

Projektas sulaukė nemažai dėmesio dėl klausimų, susijusių su privalomu skiepyjimusi bei karantinu. Iš tiesų, projekto 143 skirsnis numato, kad, siekiant užkirsti kelią infekcijos ar užkrato plitimui, asmenims galėtų būti įvedami specialūs apribojimai ar reikalavimai, pavyzdžiui, jų sveikatos stebėjimas, izoliacija, karantinavimas arba reikalavimas asmeniui pasiskiepyti“ (čia). Tarp kitų galimų priemonių: asmens, patalpos ar daikto dezinfekavimas, užkrėsto daikto paėmimas ar karantinavimas, ar dezinfekavimas, ar sunaikinimas ir kt.

Tačiau tokios nuostatos nebūtų absoliučios ir galiotų tik tam tikromis aplinkybėmis. Įstatymo 71 skirsnyje detalizuojama, kokiais atvejais kalbama apie karantinavimą, skiepijimą ar kitas 143 skirsnyje numatytas nuostatas. Kalba eina apie atvejus, kuomet dėl infekcijos ar užkrato kyla ar atsiranda rizika kilti didelei grėsmei žmonių sveikatai: pavyzdžiui, žinoma apie infekuotus žmones, daiktus ar patalpas, radiacijos šaltinius (čia).

Privalomas skiepijimas nėra naujovė – Anglija 2021 m., COVID-19 pandemijos įkarštyje, įvedė privalomus skiepus sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams (čia). Tačiau Šiaurės Airija tokių veiksmų nesiėmė.

Be to, kilus pasipiktinimui dėl įstatymo projekto, Šiaurės Airijos sveikatos ministras Mike’as Nesbittas pareiškė nepalaikantis privalomo skiepijimo, tačiau paragino dalyvauti diskusijoje dėl visuomenės sveikatos užtikrinimo (čia).

Tiesa, ne visi viešai kritikuojami įstatymų projekto nuostatai yra nauji. Šiaurės Airijoje nuo 1967 m. galiojantis Visuomenės sveikatos įstatymas numato galimybę pareigūnams patekti į bet kurias patalpas (čia), tačiau naujasis įstatymo projektas sugriežtintų tvarką ir pareigūnai negalėtų laisvai patekti į privačius namus, tam reikėtų teismo leidimo (čia).

Galiausiai, galiojantis Visuomenės sveikatos įstatymas jau dabar numato galimybę reikalauti, kad infekuotas asmuo būtų nugabenamas į ligoninę arba joje laikomas.

Konsultacijos dėl naujojo įstatymo projekto baigtos spalio 14 d. Dabar projektas pereis ne vieną įstatymų leidybos etapą ir galimą pakeitimą iki bus įteisintas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją