Teiginiai

Jau sukurtos ir sukauptos naujos vakcinos nuo pandeminio gripo, kurio dar net nėra

Verdiktas

Iš dalies melas. Vakcinų atsargas nuo galimo pandeminio paukščių gripo yra pradėjusios kaupti Jungtinės Amerikos Valstijos. Tačiau jos kol, kas turi tik tiek atsargų, kad jų preliminariai užtektų užkirsti kelią prasidėti pandemijai, o ne su ja kovoti.

Melo detektoriaus komentaras

Portaluose, kuriuose ne visada skleidžiama teisinga informacija, pasirodė publikacijos, kuriose teigiama, kad JAV vyriausybė jau sukūrė ir sukaupė naujų vakcinų nuo pandeminio paukščių gripo. Šios naujos vakcinos nebuvo sukurtos paukščiams ir kitiems gyvūnams, tarp kurių plinta dabartinė paukščių gripo atmaina. Nors ši paukščių gripo atmaina dar net nebuvo perduota iš žmogaus žmogui, jau yra sukauptos naujos H5N1 vakcinos ir kitų mRNA „paukščių gripo“ vakcinų atsargos.

Klaidinanti žinutė

Pasak JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC), paukščių gripas buvo aptiktas paukštynuose 48 valstijose ir melžiamų karvių bandose devyniose valstijose, kaip vienas iš baisiausių protrūkių pastaruoju metu. Šiuo gripu užsikrėtė ir trys žmonės, dirbantys pienininkystės ūkiuose.

Nors paukščių gripo plitimas tarp pieninių galvijų kelia susirūpinimą, Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) teigia, kad viruso keliama rizika plačiajai visuomenei išlieka „maža“ (čia).

Kol kas nėra įrodymų, kad virusas plistų tarp žmonių, o paukščių gripo pandemija yra mažai tikėtina, teigia mokslininkai . Nepaisant to, Pasaulio sveikatos organizacija teigė, kad paukščių gripo plitimo tarp žmonių grėsmė tebėra „didelis susirūpinimas“, nes jis vis dažniau užkrečia žinduolius tiek sausumoje, tiek jūroje.

Paukščių gripo atmaina, vadinama H5N1, plinta tarp daugiau gyvūnų rūšių visame pasaulyje nuo 2020 m., tačiau anksčiau šiais metais jo aptikimas JAV gyvulininkystėje buvo pokytis, kurio sveikatos apsaugos pareigūnai nesitikėjo. Retais atvejais paukščių gripo virusai plinta žmonėms ir gali sukelti nuo lengvų iki sunkių simptomų, dėl kurių gali prireikti hospitalizuoti.

JAV vyriausybė kartu su valstijos ir vietos sveikatos departamentais stebi naujas ir atsirandančias žmonių ir gyvūnų infekcijas. Federalinės agentūros JAV ir kitur taip pat daugelį metų stebėjo H5N1 virusą, kad galėtų stebėti jo raidą.

JAV vyriausybė jau seniai kaupė vakcinas ir vaistus, kurie bus naudojami galimai paukščių gripo pandemijai. Gegužė ji pradėjo ruošti beveik 5 milijonus vakcinų dozių, kurios, kaip tikimasi, bus gerai suderintos su H5N1, be kitų pastangų reaguoti, CNBC patvirtino Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentas.

Kai kurie infekcinių ligų ekspertai CNBC sakė, kad JAV vyriausybė, atrodo, yra iš esmės pasirengusi, jei paukščių gripas pradės plačiau ir lengviau plisti tarp žmonių, ypač palyginti su tuo, kaip šalis buvo pasirengusi COVID pandemijai.

Johns Hopkins Bloomberg visuomenės sveikatos mokyklos profesorius dr. Andrew Pekosz teigė, kad toks kiekis vakcinų yra „pirmoji gynybos linija, jei pastebėtume, kad virusas žmogaus perduodamas žmogui“. Jis sakė, kad šio skaičiaus pakanka, kad būtų sustabdytas protrūkis ankstyvosiose stadijose, įskaitant ūkio darbuotojų ir kai kurių sveikatos priežiūros darbuotojų skiepijimą. Tačiau jis sakė, kad daugiau nei 300 milijonų žmonių JAV reikia daug daugiau, jei virusas plačiai išplis tarp žmonių.

Pažymėtina, kad žmonėms reikės dviejų vakcinos dozių, o tai reiškia, kad 100 milijonų dozių pakanka tik 50 milijonų žmonių. Tai rodo, kad JAV reikėtų maždaug 600 milijonų dozių, jei jos norėtų paskiepyti visus gyventojus.