Teiginiai

Amerikos pediatrų kolegija paskelbė pareiškimą, kuriame visos didžiausios medicinos asociacijos įvardijamos kaip skatinančios vaikus keisti lytį.

Verdiktas

Iš dalies melas. Amerikos pediatrų kolegija išties paskelbė pareiškimą, kuriuo išreiškė susirūpinimą, jog lyties disforiją turintys vaikai ir paaugliai yra netinkamai gydomi ir paprašė gydymo metodus pakeisti. Tačiau ji neapkaltino asociacijų, kad jos skatina vaikus keisti lytį.

Melo detektoriaus komentaras

Lyties disforija apibrėžiama kaip sunki arba nuolatinė kančia, susijusi su lytinės tapatybės ir biologinės lyties neatitikimu. Apskaičiuota, kad 1,4 milijono amerikiečių ir 25 milijonai žmonių visame pasaulyje laiko save translyčiais asmenimis ir kad 0,6 proc. amerikiečių patiria lyties disforiją. Ji dažniausiai pasireiškia ankstyvoje paauglystėje, tačiau gali pasireikšti anksčiau arba vėliau. Nerimas ir depresija yra dvi dažniausiai pasitaikančios gretutinės diagnozės ir gali būti priežastis kreiptis į gydytoją. Gydymas apima psichosocialinę terapiją, farmakoterapiją depresijos ir (arba) nerimo gydymui, hormonų terapiją, negenitalijų ir (arba) lytinių organų feminizavimo ar maskulinizacijos operacijas. Gydymas sumažina savižudybę tarp asmenų, sergančių lyties disforija, ir pagerina gyvenimo kokybę. Lyties disforija ir jos gydymas yra individualizuotas ir nevisiškai suprantamas (čia).

Klaidinanti žinutė

Tuo metu Amerikos pediatrų kolegija (ACP) ir giminingos grupės, save vadinančios „Gydytojais, saugančiais vaikus“, paskelbė deklaraciją, raginančią pagrindines Amerikos medicinos asociacijas, tokias kaip Amerikos pediatrų akademija, atsisakyti paramos vadinamajai „lytį patvirtinančiajai priežiūrai“ transseksualiems jaunuoliams.

„Raginame sekti mokslą ir savo profesionalius kolegas Europoje ir nedelsiant nutraukti socialinio patvirtinimo, brendimo blokatorių, kryžminių lytinių hormonų propagavimą ir operacijos vaikams ir paaugliams, patiriantiems kančių dėl savo biologinės lyties. Vietoj to, šios organizacijos turėtų rekomenduoti visapusiškus vertinimus ir gydymo būdus, kuriais būtų siekiama nustatyti ir spręsti pagrindines psichologines gretutines ligas ir neurologinę įvairovę, kurios dažnai yra linkusios į lyties disforiją ir ją lydi“, - teigiama deklaracijoje (čia).

Ji skirta Amerikos pediatrijos akademijai, Vaikų endokrininei draugija, Amerikos medicinos asociacijai, Amerikos psichologų asociacija ir Amerikos vaikų ir paauglių psichiatrijos akademijai.

Anot „Gydytojų, saugančių vaikus“, lytis yra dimorfinė, įgimta savybė, apibrėžiama atsižvelgiant į organizmo biologinį vaidmenį dauginant. Pabrėžiama, kad dauguma vaikų ir paauglių, kurių mintys ir jausmai nesutampa su jų biologine lytimi, tuos psichikos nesutapimus išspręs patyrę įprastą brendimo vystymosi procesą, todėl jo esą negalima stabdyti nei brendimo blokatoriais, nei kryžminiais hormonais.

Aštuoniolika sveikatos politikos ir medicinos organizacijų kartu su beveik 100 gydytojų ir sveikatos lyderių pasirašė deklaraciją „Gydytojai, saugantys vaikus“, įskaitant Katalikų medikų asociaciją (CMA).

Deklaracija patvirtina, kad lytis yra „įgimtas bruožas“, kurio „nekeičia vaistai ar chirurginės intervencijos“. Jame kritikuojama lyčių ideologija, nes ji nėra pagrįsta „šių įgimtų lyčių skirtumų tikrove“, ir toliau paaiškinama, kad medicinos sprendimai turi „gerbti biologinę tikrovę ir asmens orumą“. Tačiau nei deklaracijoje, nei komentaruose apie ją tiesiogiai neįvardijama, kad medicinos asociacijos skatina vaikus keisto lytį.