Teiginiai

Naujausi tyrimai rodo, kad dabar apie 0,5 proc. mūsų smegenų svorio sudaro plastikas.

Verdiktas

Iš dalies melas. Mokslininkai išties atliko tyrimą ir nustatė, kad 2024 metais kai kurių žmonių smegenyse apie 0,5 proc. jų svorio yra plastikas. Tačiau šis tyrimas yra išankstinis spaudinys, nerecenzuotas kitų ekspertų, todėl jo išvados nėra galutinės.

Melo detektoriaus komentaras

Tyrimas apie mikroplastiko kiekį smegenyse buvo paviešintas šiemet gegužę ir iki šiol nėra recenzuotas. Kadangi tai yra išankstinis spaudinys, kiti mokslininkai jo dar nepatvirtino atliekant tarpusavio peržiūrą. Ir patys autoriai taip pat atkreipia dėmesį į kai kuriuos darbo apribojimus, tokius kaip jų analizės metodai, kurie „dar turi būti plačiai pritaikyti ir patobulinti“.

Nepaisant to, tyrimo metu tikrai buvo nustatyta, kad žmogaus smegenyse kaupiasi mikroplastikas. Nustatyta, kad mikroplastiko koncentracija mirusių smegenų mėginiuose buvo nuo 7 iki 30 kartų didesnė nei koncentracija kepenyse ar inkstuose (čia).

„Koncentracijos, kurias matėme normalių žmonių, kurių vidutinis amžius buvo maždaug 45 ar 50 metų, smegenų audinyje buvo 4800 mikrogramų grame arba 0,5 proc. svorio“, – sakė tyrimo pagrindinis autorius toksikologas ir farmacijos mokslų profesorius iš Naujosios Meksikos universiteto Matthew Campenas. Jis tvirtino, kad palyginti su 2016 m. autopsijos smegenų mėginiais, tai yra maždaug 50 proc. daugiau. „Tai reikštų, kad mūsų smegenys šiandien sudaro 99,5% smegenų, o likusi dalis yra plastikas“, - teigė M. Campenas (čia).

Klaidinanti žinutė

Tačiau šis tyrimas tik įrodo, kad smegenyse yra daugiau mikroplastiko nei prieš kelerius metus, ir nepateikia informacijos apie smegenų pažeidimą, sakė Phoebe Stapleton, Rutgers universiteto Piskatavėjuje, Naujajame Džersyje, farmakologijos ir toksikologijos docentas, kuris nedalyvavo tyrime. „Neaišku, ar gyvenime šios dalelės yra skystos, patenka į smegenis ir iš jų išeina, ar jos kaupiasi neurologiniuose audiniuose ir skatina ligas“, – teigė jis CNN ir pabrėžė, kad „reikia atlikti tolesnius tyrimus, kad suprastume, kaip dalelės gali sąveikauti su ląstelėmis ir ar tai turi toksikologinių pasekmių“ (čia).

Tyrimo metu mokslininkai ištyrė 92 žmonių, kuriems 2016 m. ir 2024 m. buvo atlikta teismo medicinos ekspertizė – skrodimas, smegenų, inkstų ir kepenų audinius, kad nustatytų mirties priežastį. Pažymėtina ir tai, kad ne visų tirtų žmonių, mirusių 2024 metais, smegenyse plastikas sudarė 0,5 proc. jų svorio.