Teiginiai

LIDL varlių bananai pažymėti #4011 rodo, kad jie auginami naudojant chemikalus.

Verdiktas

Iš dalies melas. Kodas 4011 iš tiesų nurodo, kad bananai buvo auginami naudojant pesticidus. Tačiau vadinamasis varlės ženkliukas turi kitą prasmę. Jis nurodo, produktas buvo pagamintas saugant aplinką ir bioįvairovę bei užtikrinant, kad darbininkai gautų sąžiningą darbo užmokestį, jiems būtų suteiktos geros darbo sąlygos.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniame tinkle šiuo įrašu apie „varlių bananus, pažymėti #4011 buvo pasidalinta daugiau nei 300 kartų. Komentaruose žmonės dalijosi savo patirtimi, kad stengiasi nepirkti varlės ženkliukų pažymėtų produktų, nes jie esą nėra saugūs. Tačiau tai nėra tiesa.

Klaidinanti žinutė

Logotipas su varlės ženklu priklauso „The Rainforest Alliance“ (liet. Atogrąžų miškų aljansas) – nevyriausybinei organizacijai, kuri siekia skatinti verslus ir ūkininkus taikyti tvaresnes ir aplinką bei žmogaus teises puoselėjančias praktikas. Šiuo ženklu pažymėti produktai nurodo, kad produktas buvo pagamintas saugant aplinką ir bioįvairovę bei užtikrinant, kad darbininkai gautų sąžiningą darbo užmokestį, jiems būtų suteiktos geros darbo sąlygos. Ūkininkai, tiekiantys produkciją, pažymėtą tokiu ženklu, laikosi tvaresnės ūkio praktikos, saugo miškus, dirvožemį bei gyvūniją. Varlės žymė ant pakuočių taip pat gali nurodyti, kad produktą gaminanti kampanija taiko gerąsias praktikas ir užtikrina, kad darbuotojams būtų mokamas sąžiningas atlyginimas bei užtikrinamos orios darbo sąlygos (čia).

Leidimą naudoti šį logotipą ant įvairių maisto produktų suteikia nevyriausybinė organizacija „The Rainforest Alliance“, siekianti, kad atsakingas verslas taptų norma. Pradėjusi darbą kaip nedidelė organizacija, šiuo metu „The Rainforest Alliance“ vienija įmones ir ūkininkus iš 70 skirtingų šalių (2020 m. duomenimis) (čia).

Kodas ir varlės ženkliukas ant bananų turi skirtingas reikšmes

Ant vaisių ir daržovių priklijuotus lipdukus su kodais išdalina Tarptautinė produkcijos standartų federacija (IFPS), pasaulinė organizacija, priskirianti kodus visame pasaulyje parduodamiems vaisiams. Kodai prekybos centruose visame pasaulyje naudojami nuo 1990 m. (čia).

PLU arba Price Look Up kodai yra 4 arba 5 skaitmenų skaičiai ir yra ant nedidelio lipduko, priklijuoto ant atskiro šviežio produkto gabalo. PLU numeris identifikuoja gaminius pagal įvairius požymius, kurie gali apimti prekę, veislę, auginimo metodiką (pvz., ekologišką) ir dydį. Šiuos numerius priskiria IFPS po griežtos peržiūros tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu (čia).

4 skaitmenų kodai skirti įprastai auginamiems produktams. Ekologiškiems produktams identifikuoti naudojami 5 skaitmenų kodai, kurių pirmasis skaitmuo yra 9, o genetiškai modifikuotiems – 5 skaitmenų kodai, kurių pirmasis skaitmuo yra 8.

Paprasčiau tariant, įprastu būdu naudojant sintetinės trąšas ir pesticidus užauginti bananai yra pažymėti kodu 4011, genetiškai modifikuoti – 84011, ekologiški – 94011 (čia).

Tačiau tai, kad bananai, kiti vaisai ir daržovės yra auginamos naudojant trąšas ir pesticidus nereiškia, kad jų negalima valgyti kad jie yra kenksmingi sveikatai.

Kelios reguliavimo organizacijos nustato pesticidų saugos ribas tiekiant maistą. Šios ribos yra labai konservatyvios, ribojančios pesticidų kiekį iki daug kartų mažesnių nei mažiausia, žinoma, žalą daranti dozė. Pesticidų lygis įprastuose produktuose beveik visada yra mažesnis už jų saugos ribas. Jų galima dar labiau sumažinti gaminant, apdorojant ar nulupus maistą (čia).