Teiginiai


Giltinės apsilankymas Karolio III karūnavimo ceremonijoje praėjusiais metais lėmė visas per pastaruosius metus Didžiosios Britanijos didikus ištikusias nelaimes.

Verdiktas


Trūksta konteksto. Nors Karolio III karūnavimo ceremonijos metu netikėtai tarpduryje šmėkštelėjusi figūra galėjo priminti mirties deivės – Giltinės – iš tiesų tai buvo iškilmėms patarnaujantis anglikonų zakristijonas. Šio pasauliečio dvasininko pareigos apima tvarkos palaikymą per pamaldas, patarnavimą, taigi, su Didžiosios Britanijos karališkąją šeimą ištikusiomis nelaimėmis jis niekaip nėra susijęs.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose vėl plinta senos fotografijos iš Didžiosios Britanijos karaliaus Karolio III karūnavimo ceremonijos. Nors po iškilmių, įvykusių 2023 m. gegužės 6 d., praėjo jau daugiau nei metai, apie šį įvykį toliau skleidžiamos legendos.

Šį kartą socialiniuose tinkluose vėl pasirodė iš karto po ceremonijos pirmą kartą išplatinti kadrai iš Vestminsterio abatijos, kurios tarpduryje prašmėžavo juodu abitu vilkinti juoda figūra. Internete šis vaizdas netrukus susietas su giltinės personažu, o pastarosiomis savaitėmis vaizdinys vėl aktualizuotas. Šį kartą teigiant, esą būtent dėl giltinės pasirodymo pastaraisiais metais Didžiosios Britanijos monarchų nesiliauja persekioti nelaimės.

„Giltinės buvimas Karaliaus karūnavimo ceremonijoje praėjusiais metais dabar tampa daug prasmingesnis“, – rašo vienas internautas, išvardydamas visas negandas, su kuriomis teko susidurti karališkosios šeimos nariams. Į šį sąrašą pateko trims iš jų diagnozuotas vėžys; Jacobo Rothschildo ir Henry Kissingerio, kurie abu turėjo ryšių su Didžiosios Britanijos monarchais, mirtis; Thomo Kensingtono mirtis.

Taip pat su giltinės apsilankymu susieti mistiniai nutikimai, pavyzdžiui, paminėta, kad vasario mėnesį du juodieji arkliai šalia Bakingamo rūmų stovėjo šalia „pagauto“ baltojo arklio ir juodosios vėliavos, o toks įvykis paskutinį kartą esą pastebėtas prieš pat Antrąjį pasaulinį karą ir kai mirė karalienė Elžbieta II. Juodasis ir baltasis arklys, pasak žinutės autoriaus, pasirodė ir balandžio mėnesį, kai kruvini išbėgo Londono gatvėmis.

Panašu, kad tokie šiurpūs vaizdiniai žinutės autorių džiugino, nes jos pabaigoje jis pridėjo: „Simbolizmas bus jų žlugimas“.

„Melo detektorius“ pasidomėjo, kas iš tiesų buvo paslaptinga figūra, pastebėta karaliaus Karolio III karūnavimo ceremonijoje.

Klaidinanti žinutė

Portalui „Newsweek“ iš karto po karūnavimo ceremonijos pavyko susisiekti su Vestminsterio abatija ir gauti atsakymą, kuriame patvirtinta, kad kadruose matoma figūra yra anglikonų zakristijonas (angl. „verger“), prižiūrintis tvarką per pamaldas arba atliekantis patarnautojo pareigas. Anglikonų zakristijonai yra pasauliečiai dvasininkai. Jie gali dirbti visą arba ne visą darbo dieną, būti apmokomi arba savanoriai.

Šios pareigybės istorija siekia viduramžius, kai šie dvasininkai vadovaudavo procesijai, kad ši galėtų įžengti į bažnyčią iš miesto aikštės, ir, jei reikėdavo, tiesiogine prasme atlaisvindavo kelią.
Šie procesijų sargai vilki ilgomis juodomis apkraštuotomis sutanomis, o jų pagrindinis atributas – ceremonijų lazda. Nuo šios ceremonijų lazdos ir kilęs angliškas žodis „verger“, mat jų nešiojamos lazdos vadinamos „virge“, nuo lotyniško žodžio „virga“, reiškiančio šaką arba lazdą. Šiuo metu tokios lazdos naudojamos formaliai, kaip išlikęs būtinas atributas, tačiau anksčiau dvasininkams jų reikėdavo, norint prižiūrėti tvarką procesijos metu ar bažnyčioje, pavyzdžiui, lazda būdavo pavaromi gyvuliai, sulaikoma minia ar net drausminami choristai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją