Teiginiai

Italijoje iškabinti plakatai „Rusija nėra mano priešas“

Verdiktas

Manipuliacija. Tokiu teiginiu tarsi siekiama parodyti, kad Italija palaiko draugiškus santykius su Rusija, tačiau išties plakatai iškabinti vos keliuose miestuose, o šios akcijos iniciatoriai yra prorusiškas judėjimas.

Melo detektoriaus komentaras

Pirmiausia plakatai atsirado Veronoje. Plakatuose, kuriuose matyti dvi viena kitą spaudžiančios rankos, nudažytos Italijos ir Rusijos vėliavų spalvomis, skelbiama, kad „Rusija nėra mano priešas!“.

Šią kampaniją pakabinti plakatus organizavo politinis judėjimas „Verona už laisvę“, o ją remia asociacija „Veneto Rusia“ (čia).

Iniciatoriai teigė, kad „plakatų kampanija siekia aiškiai kontrastuoti dominuojančiam politiniam ir žiniasklaidos mąstymui. Norime pabrėžti, kaip svarbu neperžengti „raudonosios linijos“, prie kurios artėja Vakarų politikai“.

Tačiau tiesa ta, kad pasibaigus pandemijai, „Verona už laisvę“ pasinėrė į Rusijos ir Ukrainos konfliktą, gynė Maskvą ir organizavo renginius bei demonstracijas Rusijos žmonių labui. Vos prasidėjus Rusijos plataus masto karui į Ukrainą, komitetas „Verona už laisvę“ išsiuntė laišką Rusijos ambasadai Italijoje, kuriame paaiškino: „Šiuo mes norime išreikšti jums savo asmeninį nesutikimą su kvailais sprendimais, kuriuos mūsų vyriausybė priima klausimu dėl karo tarp jūsų šalies ir Ukrainos. <...> Senovės draugystė sieja mūsų šalis, dabar sustiprėję socialiniai ir ekonominiai santykiai privertė mus pažinti ir vertinti vieni kitus, ir, galiausiai, abipusiai meniniai ir kultūriniai mainai džiugina mūsų žmones nuo XVIII a. Negalime bejėgiškai būti liudininkais per kelias savaites daromą sumaištį, siekiant visa tai sunaikinti, dėl būrio žmonių, kurie be sutikimo užima valdžios vietas. Prašome padėti mums atsispirti ir apsvarstyti mūsų kovas už demokratijos ir Italijos Konstitucijos atkūrimą“ (čia).

Asociacija „Veneto Rusia“ taip pat neslepia savo palankumo Rusijai. Jos interneto svetainės tituliniame puslapyje yra nuotrauka, kurioje žmonės laiko ir Rusijos, ir apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos vėliavas (čia).

Klaidinanti žinutė

Po Veronos plakatai buvo iškabinti ir Italijos Lamezia Terme mieste. Panašus stendas pasirodė ir Rusijos kariuomenės okupuotame Donecko mieste Rytų Ukrainoje. „Italai nėra mano priešai“ – skelbiame tame plakate. Trumpai tariant, ši žinia ir čia yra simbolinė ir primena Italijos ir Rusijos „brolystę“, suabejota būtent po Vladimiro Putino kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą ir tarptautinio Rusijos eskalavimo pasmerkimo (čia).

Lamezia Terme asociacija „APS Svitanok“ oficialiame laiške, išsiųstame Lamezia Terme merui Paolo Mascaro ir policijos nuovadai, paprašė „patikrinti provokuojančių plakatų paskelbimo teisėtumą ir jų pakabinimo organizatorius“. „Šie plakatai slegia Ukrainos žmonių ir visų Ukrainai artimų tautų, ypač Italijos žmonių ir visos Italijos Respublikos politinės vadovybės, orumą“, - tvirtinama laiške (čia)

Oficiali Italijos pozicija dėl karo Ukrainoje, kuri yra išdėstyti Užsienio reikalų ir tarptautinio bendradarbiavimo ministerijos interneto svetainėje, yra tokia, kad Italija remia Ukrainą.

„Italija griežčiausiai smerkia nepagrįstą ir neišprovokuotą Rusijos agresiją prieš Ukrainą, kuri yra aiškus tarptautinės teisės ir humanitarinių principų pažeidimas. Italija pabrėžia remianti Ukrainos teritorinį vientisumą , visišką suverenitetą ir nepriklausomybę, glaudžiai bendradarbiaudama su mūsų partneriais ir sąjungininkais euroatlantinėje bendruomenėje. Italija yra pasirengusi dirbti su savo partneriais ir toliau stiprinti Ukrainos infrastruktūros atsparumą. Italija ir toliau ragina Rusiją nedelsiant nutraukti eskalavimo priemones, įskaitant neatsakingą branduolinę retoriką.

Italija vertina prezidento Zelenskio taikos formulę ir iš esmės palaiko planą, siekdama įtraukti į atitinkamas diskusijas kuo platesnį pasaulinių pašnekovų ratą, galintį atlikti konstruktyvų vaidmenį siekiant tvaraus sprendimo. Italija ir toliau darys spaudimą Rusijai“, - tokia yra oficiali Italijos pozicija (čia).

Apklausos rodo, kad italai aiškiai pasisako už humanitarinės pagalbos siuntimą į Ukrainą (74 proc.) arba nuo konflikto bėgančių pabėgėlių priėmimą (68 proc.). Nors ir lieka dauguma, parama pradeda mažėti, kai kalbama apie tiesioginę finansinę pagalbą Ukrainos vyriausybei (55 proc.) ir sankcijas Rusijai (52 proc.). Tačiau yra aiškus pasipriešinimas ginklų siuntimui į Kijevą: maždaug trečdalis italų (32 proc.) teigia pasisakantys už, tačiau net penki iš dešimties teigia esantys prieš (čia).