Teiginiai

Kamala Harri jaunus žmones išvadino kvailiais.

Verdiktas

Trūksta konteksto. Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas prieš 10 metų, kai

dar ėjo Kalifornijos valstijos generalinės prokurorės pareigas. Kelių sekundžių klipas iškirpstas iš daugiau nei pusvalandžio trukmės kalbos, kurioje politikė akcentavo švietimo įkalinimo įstaigose svarbą. Kalbėdama apie 18-24 metų amžiaus žmones ji pasidalino ir savo asmenine patirtimi bei atskleidė, koks svarbus šis amžiaus tarpsnis. Pasak jos, šiuo metu formuojasi žmogaus asmenybė, todėl be tinkamo mentoriaus ir krypties jaunuoliai gali pasielgti kvailai ir pridaryti klaidų.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta 21 sekundės trukmės reportažas, kuriame nufilmuota kandidatės į Jungtinių Valstijų prezidentus Kamalos Harri kalba. Įraše ji sako: „Ir tai yra tam tikras gyvenimo etapas, atminkite, kad amžius yra daugiau nei chronologinis faktas. Ką dar žinome apie šią 18-24 metų amžiaus populiaciją? Jie yra kvaili. Štai kodėl mes juos apgyvendiname bendrabučiuose ir jie turi rezidencijos asistentą. Jie priima tikrai blogus sprendimus!“.

Šalia vieno tokio net 7,2 tūkst. peržiūrų surinkusio įrašo paliktas juo pasidalijusio asmens komentaras: „Kamala Harris aiškina, kodėl ji tikisi patraukti į savo pusę jaunus rinkėjus: „Nes jie kvaili!“

Klaidinanti žinutė

iš tiesų, minėtas įrašas – tik trumpa daugiau nei pusės valandos trukmės K. Harris kalbos, pasakytos 2014 metais, dalis. Kalbos įrašu pasidalino „Ford Foundation“ paskyra „Youtube“ platformoje (čia). Tuo metu K. Harris dar buvo Kalifornijos valstijos generalinė prokurorė. Įraše ji kalba apie mokymosi svarbą, atliekant bausmę įkalinimo įstaigoje. Pagrindinė politinės perduoda žinutė buvo apie tai, kad bendradarbiaujant su Los Andželo apygardos šerifo departamentu (LASD) sukurta bandomoji recidyvizmo mažinimo programa „Back on Track“.

Ši programa, kurią remia „Ford“ fondas, suteikia kaliniams galimybę įgyti aukštojo mokslo diplomą, sertifikatus, pažymėjimus bei apima svarbias grįžimo į visuomenę, pavyzdžiui, įdarbinimo ir gyvenimo įgūdžių, paslaugas.

Socialiniuose tinkluose paviešinta ištrauka trunka nuo 17:38 iki 18:00 viso kalbos įrašo minutės. Iki kol pasigirsta skambi K. Harris frazė, kurioje ji išvadina jaunuolius kvailais, moteris girdama sakanti: „Kai mokiausi Hovardo universitete ir buvome koledže, mums buvo 18-24 metai, ir žinote, kaip mus vadino? Koledžo vaikais. Bet kai tau sukanka 18 metų ir esi sistemoje, esi laikomas suaugusiuoju, ir taškas. Visiškai neatsižvelgiant į tai, kad būtent į šį gyvenimo etapą investuojame milijardus dolerių į koledžus ir universitetus, žinodami, kad tai yra pagrindinis gyvenimo etapas, kurio metu mes formuojame ir nukreipiame žmogų, kad jis taptų produktyviu suaugusiuoju.“

Vėliau K. Harris tęsia, pasakydama socialiniuose tinkluose dėmesio sulaukusią frazę: „Ką dar žinome apie šią populiaciją? Ir tai yra tam tikras gyvenimo etapas, atminkite, kad amžius yra daugiau nei chronologinis faktas. Ką dar žinome apie šią 18-24 metų amžiaus populiaciją? Jie yra kvaili.“. Po paskutinio žodžio salėje pasigirsta juokas, o tuometinė Kalifornijos valstijos generalinė prokurorė tęsia: „Štai kodėl mes juos apgyvendiname bendrabučiuose ir jie turi rezidencijos asistentą. Jie priima tikrai blogus sprendimus!“

Toliau K. Harris pateikia keletą sėkmingų iniciatyvų, kurios įgyvendinamos įkalinimo įstaigose, pavyzdžių, kai jauni nusikaltėliai gauna šansą įgyti išsilavinimą ir tolimesniam darbui reikalingų įgūdžių. Tokios programos sumažinta tikimybę, kad išėję iš kalėjimo jaunuoliai grįš į nusikalstamą pasaulį.

Iš K. Harris kalbos konteksto akivaizdu, kad ji nesiekė įžeisti jaunų žmonių ir, juo labiau, nekalbėjo apie savo rinkėjimus. Kalba buvo pasakyta prieš 10 metų, kai politinė dar net nebuvo JAV viceprezidentė ar kandidatė į prezidento postą (čia). Be to, tokiu pajuokavimu siekta atskleisti idėją, kad amžiaus tarpsnis nuo 18 iki 24 metų yra labai svarbus kiekvieno žmogaus gyvenime, nes būtent tada formuojasi žmogaus asmenybę, todėl svarbu jaunuolius nukreipti tinkama linkme, kad jie nepridarytų klaidų.