Teiginiai


Vaizdo įraše nufilmuoti kadrai iš demokratų valdomos Amerikos, tokių valstijų, kaip Kalifornija ir Niujorkas.

Verdiktas


Šis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas Pensilvanijos valstijoje, Filadelfijos mieste. Tai – vaizdai iš skurdžiausio šio miesto rajono Kensingtono, kuriame gyvena žemas pajamas gaunantys žmonės, dažnu atveju panirę į priklausomybę nuo sunkiųjų narkotikų, pakankamai nesirūpinantys savo sveikata. Vaizdai iš Kensingtono neatspindi to, kaip gyvena kitos JAV valstijos ar net visa Filadelfija. Statistika rodo, kad Kensingtono gyventojai, palyginti su kitais Filadelfijos rajonais, gyvena trumpiau, rečiau profilaktiškai lankosi pas gydytojus, turi daugiau žalingų įpročių.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai pasidalino kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašo, kuriame nufilmuotos nešvarios gatvės ir apsvaigę, orientaciją aplinkoje praradę asmenys. Kraupius vaizdus juo pasidalinusieji pakomentavo taip: „Amerika... Tai valstija, kurią valdo demokratai. Tai tokios valstijos kaip Kalifornija ar Niujorkas...“.
Klaidinanti žinutė

Vis dėlto, atlikus paiešką internete nesunku išsiaiškinti, kad vaizdo įrašas nebuvo nufilmuotas nei Kalifornijoje, nei Niujorke. Ant įrašo uždėtame logotipe matyti, kad jis buvo paviešintas „TikTok“ paskyroje „urbanvisuals.2“. Šioje paskyroje prieš 6 dienas buvo patalpintas tas pats vaizdo įrašas, kuriuo vėliau pasidalino „Facebook“ vartotojai. Prie jo pridėtos grotažymės #kensingtonphiladelphia, #kensingtonphilly, #philadelphia, #kensington nurodo, kur iš tiesų buvo nufilmuoti šie kadrai (čia).

Tai – vaizdai iš liūdnai pagarsėjusio Kensingtono rajono Filadelfijoje, Pensilvanijos valstijoje. Taigi, įraše matomi kadrai nėra susiję su Niujorko ar Kalifornijos valstijomis. Nuo pastarosios Pensilvanijos valstija apskritai nutolusi 3655 km.

Kensingtono rajonas susiduria su labai specifinėmis problemomis – dideliu skurdu, nuo sunkiųjų narkotikų priklausomais gyventojais, sunkiai prieinama sveikatos apsauga ir didžiuliu nusikalstamumu. Kadrai iš šio rajono neparodo ne tik visų Jungtinių Amerikos Valstijų būklės, bet ir to, kaip gyvena Filadelfijos miesto žmonės, nes Kensingtono statistika smarkiai išsiskiria iš kitų miesto rajonų.

Dėl investicijų mažinimo ir bendro aplaidumo didelė dalis šio rajono buvo smarkiai apleista. Jis laikomas mažas pajamas gaunančių gyventojų rajonu, kuriame klesti priklausomybė nuo sunkiųjų narkotikų, tokių kaip heroinas, fentanilis ir krekas. Be to, statistika rodo, kad Kensingtono gyventojai rečiau lankosi pas gydytojus, daugiau rūko, o gyvena trumpiau, nei siekia bendras visos Filadelfijos vidurkis.

„Melo detektorius“ jau ne kartą demaskavo klaidingus teiginius, kurie buvo išsakyti panaudojus vaizdus iš to paties rajono. Pavyzdžiui, klaidinančias žinutes apie tai, kad JAV esą nuskurdo dėl Ukrainai teikiamos paramos (čia) ar kad Laisvės partija Lietuvą esą siekia paversti Kensingtonu, siekdama dekriminalizuoti mažą kiekį kanapių (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją