Teiginiai

Lietuvos muitinė neleidžia baltarusiams atsivežti maisto produktų į Lietuvą.

Verdiktas

Manipuliacija. Lietuva uždraudė įvežti į Lietuvą rusiškus ir baltarusiškus žemės ūkio produktus, įskaitant maisto produktus. Šios taisyklės yra platesnio masto sankcijų ir apribojimų, kuriais siekiama spręsti saugumo problemas ir geopolitinę įtampą regione, dalis. Tačiau draudimas, iš pradžių taikytas griežčiau ir individualiems asmenims, kirtusiems Baltarusijos – Lietuvos sieną, dabar netaikomas maisto prekėms, kurios yra skirtos tik asmeniniam vartojimui kelionės metu.

Melo detektoriaus komentaras

„Praėjusią savaitę Vilnius uždraudė importuoti Baltarusijoje ir Rusijoje pagamintus maisto produktus. Pasieniečiai palieka žmones be vandens ir užkandžių, iš tikrųjų pasiimdami paskutinius“, – teigiama identiškose socialinių tinklų žinutėse.

Tiesa, kad nuo š. m. birželio 3 d. įsigaliojo Lietuvos Vyriausybės patvirtintas draudžiamų žemės ūkio produktų bei pašarų importo iš Rusijos ir Baltarusijos sąrašas (čia).

Baltarusiškuose „Telegram“ kanaluose žmonės rašė, kad įstatymas palietė ir individualius asmenis, nes Lietuvos muitininkai liepė pasinio punkte išmesti turimus maisto produktus.

Oficialūs valdžios institucijų pareiškimai pasirodė birželio 5 d., praėjus dviem dienoms po draudimo įsigaliojimo. Lietuvos žemės ūkio ministerijos pranešime spaudai teigiama, kad per pasienio punktą galima gabenti tik asmeniniam naudojimui skirtus produktus.

Klaidinanti žinutė

„Siekiant užtikrinti, kad žmonės galėtų patogiai ir saugiai keliauti, turėdami su savimi reikalingus maisto produktus asmeniniam vartojimui, draudimas netaikomas fizinių asmenų kelionės metu būtiniems maisto produktams pradarytose pakuotėse. Išimtys taikomos mėsos ir pieno produktams, kaip nustatyta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos“, – teigiama Žemės ūkio ministerijos pranešime spaudai (čia).

Lietuvos muitinės departamentas irgi partvirtina, kad draudimas netaikomas tranzitu vežamoms prekėms, taip pat prekėms, kurios yra skirtos tik asmeniniam vartojimui kelionės metu (t. y., pakuotės buvo atidarytos).

Nuo liepos 1 d. kai kuriems Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produktams ir pašarams bus taikomi didesni ES importo tarifai, taip bus užtikrinamas sklandus ir netrikdomas ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos veikimas. Lietuva ragina Europos Komisiją kuo greičiau pateikti pasiūlymą dėl padidintų importo muitų sąrašo išplėtimo ir kitiems žemės ūkio produktams (čia).