Teiginys

Rygoje vyksta karinės pratybos, kuriomis siekiama gąsdinti gyventojus.

Verdiktas

Manipuliacija. Vaizdo įrašai yra iš 2021 m., kai visoje Latvijoje, įskaitant Rygą, vyko karinės pratybos „Namejs 2021“. Latvijos ginkluotosios pajėgos iš anksto įspėjo gyventojus apie vykdomas karines pratybas.

Melo detektoriaus komentaras

Atvirkštinė „Google“ vaizdų paieška atskleidžia, kad vaizdai iš Latvijos nenufilmuoti šiomis dienomis. Dar 2021 m. „Daily Mail“ dalinosi tokiais pat vaizdais ir parašė straipsnį apie: „netikėtas miesto karines pratybos Rygoje, kurios ir papiktino, ir prajuokino gyventojus“ (čia).

Tačiau pratybos nebuvo tokios netikėtos. Latvijos ginkluotosios pajėgos iš anksto įspėjo gyventojus, kad nuo 2021 m. rugpjūčio 30 iki spalio 3 dienos visoje Latvijoje vyks karinės pratybos „Nemejs 2021“. Gyventojų buvo prašoma nesijaudinti, kai jie mato karių ir nacionalinės gvardijos karių judėjimą už karinių poligonų ir dalinių dislokacijos vietų (čia).

Klaidinanti žinutė

Nuo rugsėjo 6 d. Rygoje ir kitose savivaldose pradėta aktyvi pasiruošimo fazė, kuri vyksta ne kariniuose poligonuose, o miestuose ir miesteliuose. Pratybomis siekta patikrinti ir pagerinti padalinių pasirengimą būti dislokuotiems vykdyti krašto apsaugos užduotis.

Nors pratybos nebuvo surengtos visu pajėgumu, jos sulaukė kritikos iš socialinių tinklų naudotojų ir vietos gyventojų.

Latvijos gynybos ministerija atsiprašė sostinės Rygos gyventojų už išgąstį, kurį sukėlė mieste vykusios karinės pratybos.

Anot Latvijos gynybos ministerijos, visos nacionalinių ginkluotųjų pajėgų pratybos organizuojamos laikantis saugumo taisyklių, o ginkluose naudojami tik tušti šoviniai. Be to, visuomenė visada informuojama apie būsimas pratybas ir galimą triukšmą, kaip buvo padaryta ir šį kartą (čia).

Karinės pratybos apėmė daugiau nei 9 Latvijos miestus, įskaitant sostinę Rygą. Jose dalyvavo apie 9,3 tūkst. žmonių, įskaitant NATO šalių karius (čia).