„Ukrainiečiai meldžiasi už Ukrainą. Lenkai meldžiasi už Lenkiją. Tegul jų maldos būna išklausytos“, - toks komentaras paliktas šalia nuotraukų, kuriose vaizduojami besimeldžiantys žmonės. Žinutė „Facebook“ socialiniame tinkle buvo pasidalinta daugiau nei 2,3 tūkst. kartų, komentatoriai dalijosi emocingomis žinutėmis, linkėdami Ukrainoje taikos.

Tačiau, atlikus atvirkštinę atvaizdų paiešką paaiškėjo, kad nė viena iš trijų fotografijų nėra susijusi su Ukrainoje vykstančiu karu. Visose jose matomi kadrai iš įvairių Lenkijoje vykusių religinių švenčių.

Viršuje esančioje nuotraukoje matoma, kaip vyrai kalba rožinį, pažymėdami Šv. Juozapo dieną, kuri Lenkijoje minima gegužės 1 d. Įvairiose žinutėse internete nurodoma, kad nuotrauka daryta 2021 m.

Apačioje kairėje pusėje esančią nuotrauką padarė pirmame plane matomas asmuo. Tai – lenkų slaptųjų tarnybų ekspertas, pagal išsilavinimą – astronomas ir politologas – Piotras Woyciechowskis. Ta pačią fotografija žinomas vyras pasidalino 2021 m. spalio 2 d. savo „Twitter“ paskyroje ir pažymėjo ją grotažyme, reiškiančia vyrų rožinį. Vyrų rožinio idėja gimė 2018 m. ir yra tęsiama iki šiol. Susibūrimo idėja – kiekvieno mėnesio pirmą šeštadienį vyrai įvairių Lenkijos miestų aikštėse ir gatvėse kalba rožinį. Kaip nurodoma interneto svetainėje „Stacja7“, šios pamaldos skirtos Nekaltajai Marijos Širdžiai.

Apačioje dešinėje pusėje matoma nuotrauka taip pat susijusi su vyrų rožinio kalbėjimu, tačiau ji buvo daryta anksčiau – internete ta pati fotografija cirkuliuoja nuo 2019 m., tačiau sudėtinga nustatyti, kurią tiksliai dieną ji buvo padaryta, nes tas pats atvaizdas pasitelktas iliustruoti ne vieną žinutę apie Lenkijoje po atviru dangumi vykstančias vyrų pamaldas.

Išvados

Nė viena besimeldžiančių žmonių nuotrauka nėra susijusi su šiuo metu Ukrainoje vykstančiais įvykiais. Visos trys fotografijos darytos Lenkijoje vykstančių religinių susibūrimų metu – pirmoji susijusi su Šv. Juozapo dienos minėjimu, o dvi kitos – su kas mėnesį vykstančiu vyrų rožinio kalbėjimu įvairiose Lenkijos vietose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją