Teiginiai

„AstraZeneca“ pirmą kartą viešai pripažino, kad jų kurta vakcina nuo COVID-19 sukelia siaubingą šalutinį poveikį.

Verdiktas

Manipuliacija. Socialiniuose tinkluose ir kai kuriuose portaluose pasirodžiusios antraštės naudoja antraštinio masalo (eng. „clickbait“) metodą, siekdamos prisivilioti daugiau skaitytojų. Šalutinis poveikis, apie kurį pranešta, yra trombozė su trombocitopenijos sindromu. Apie retus šio sutrikimo atvejus po vakcinacijos buvo pranešta dar 2021 m., taip pat ir pačios vakcinos gamintojos internetinėje svetainėje. Tačiau tik šių metų vasario mėnesį „AstraZeneca“ šį šalutinį reiškinį paminėjo teismo dokumentuose, o tai leis nukentėjusiesiems lengviau siekti žalos atlyginimo. Svarbu tai, kad trombozės su trombocitopenijos sindromu atvejai po vakcinacijos pasireiškė itin retai, tik 2-3 atvejais iš 100 000 paskiepytųjų, be to, dar rečiau šis sveikatos sutrikdymas baigėsi mirtimi.

Melo detektoriaus komentaras

Kai kuriuose naujienų portaluose ir socialiniuose tinkluose paskelbta žinutė apie tai, kad farmacijos milžinė „AstraZeneca“ pripažino siaubingą savo kurtos vakcinos nuo COVID-19 šalutinį poveikį, pakurstė senus nuogąstavimus. Žmonės ėmė dalytis perspėjimais apie neva mirtiną vakciną, o kai kurie skiepų skeptikai puolė aiškinti, kad nuo pat vakcinos pasirodymo manė, kad taip ir bus.

„Rinkimams artėjant...žmogeliai , būkit budrūs ir prisiminkit , kas vertėsi per galvą , kad būtume suvakcinuoti , dalijo cepelinus , pencininkams siūlė po šimtą eurų , įvedė avinpasius , dusino kaukėmis , skirstė ir žemino !!! Labai liūdna , kad dauguma patikėjusių pasauline afera dabar po žeme“, – rašė viena „Facebook“ socialinio tinklo vartotoja (aut. past. kalba netaisyta), bet įrodymų, kad pasiskiepijusieji dabar yra po žeme, taip ir nepateikė.

Kiti tikino, esą sąmokslo teoretikais išvadintieji, vis dėlto, buvo teisūs dėl vakcinos mirtino poveikio.

Tačiau į visus šiuos komentarus reikėtų žvelgti labai kritiškai. Paaiškiname, kodėl.

Klaidinanti žinutė

Visų pirma, žinutės apie tai, kad „AstraZeneca“ vakcina gali sukelti labai retą šalutinį poveikį – pavojingą kraujo krešėjimo ligą, dar vadinamą tromboze su trombocitopenijos sindromu – nėra jokia naujiena. Apie šį šalutinį reiškinį europiečiai buvo įspėti dar 2021 m. kovo 18 d., kai Europos vaistų agentūra (EVA) susiejo „AstraZeneca“ gamintą vakciną su „labai retais kraujo krešulių, susijusių su trombocitopenija, t. y. mažu trombocitų kiekiu kraujyje, susidarymo atvejais“ (čia). Tą pačią dieną ši informacija pasirodė ir vakcinos gamintojo puslapyje (čia). Pranešime nurodyta, kad iš 20 mln. žmonių, kurie iki 2021 m. kovo 16 d. buvo paskiepyti „AstraZeneca“ sukurta vakcina, tik 7 patyrė kraujo krešulių susidarymą keliose kraujagyslėse ir dar 18 – smegenų veninio sinuso trombozę, tačiau visais atvejais priežastinis ryšys tarp šių sutrikimų ir vakcinos nebuvo nustatytas.

2021 m. balandį EVA padarė išvadą, kad neįprastus kraujo krešulius reikėtų priskirti prie labai retų vakcinos šalutinių reiškinių. Apie tai paskelbus perspėjimai apie trombozės atvejus įrašyti į „AstraZeneca“ kurtos vakcinos, kuri Lietuvoje buvo platinama „Vaxzevria“ vardu, informacinį lapelį. Jame nurodoma, kad vakcina gali sukelti kraujo krešėjimo sutrikimų, būtent, trombozę su trombocitopenijos sindromu, cerebrovaskulinę venų ir sinusų trombozę ir trombocitopeniją.

Šių metų balandžio 28 d. britų naujienų portalas „Telegraph“ pasidalino straipsniu, kuriame rašoma apie tai, kad „AstraZeneca“ teismo dokumentuose pirmą kartą pripažino apie jos gamintos COVID-19 vakcinos retą šalutinį poveikį (čia). Netrukus po to, kai pasirodė šis straipsnis, kiti naujienų portalai, tarp jų – ir Lietuvoje, tą pačią naujieną ištransliavo kiek kitaip, esą, farmacijos milžinė apskritai pirmą kartą pranešė apie siaubingą, o ne retą, šalutinį poveikį. Tačiau, kaip jau paaiškinome, vartotojai apie tą patį reiškinį jau buvo įspėti dar 2021 m., taigi, kas pasikeitė?

Pasikeitė tik tai, kad pati bendrovė, nors apie retus kraujo krešėjimo sutrikimus po vakcinacijos buvo užsiminusi savo komunikacijos kanalais, be to, vartotojai apie šį reiškinį buvo įspėti informaciniuose produkto lapeliuose, tik šių metų vasario mėnesį apie trombozę su trombocitopenijos sindromu užsiminė teismo dokumentuose. Toks paminėjimas gali būti svarbus kelioms dešimtims šeimų, kurios nukentėjo dėl tokio šalutinio vakcinos poveikio, nes jo pripažinimas dokumentuose reiškia, kad nukentėjusieji už patirtą žalą sveikatai galės reikalauti išmokų ir turės daugiau šansų apginti savo interesus teismuose.

Vertinant šią žinią svarbu paminėti, kad trombozės su trombocitopenijos sindromu atvejai po vakcinacijos „AstraZeneca“ kurta vakcina yra labai reti. Šis sutrikimas pasireiškė 2 iš 100 000 paskiepytų 60 metų ir vyresnių asmenų ir maždaug 2-3 iš 100 000 jaunesnių nei 60 metų amžiaus žmonių (čia).