Teiginiai

Užauginti svogūnai išmetami į laukus, nes bandoma dirbtinai sukelti badą.

Verdiktas

Manipuliacija. Vaizdo įrašas iš Kazachstano susijęs su Vidurio Azijos šalių svogūnų perprodukcija. 2023/2024 m. sezonu svogūnų buvo užauginta daugiau, nei jų reikėjo vidaus rinkai, todėl kainos smarkiai sumažėjo. Vidurio Azijos šalių ūkininkams neapsimokėjo svogūnų parduoti, tad teko juos sušerti gyvuliams arba išvežti į laukus.

Melo detektoriaus komentaras

Internautai ne tik spekuliavo dėl vaizdo įrašo reikšmės, bet taip ir nesutarė dėl filmuotos medžiagos kilmės. Vieni internautai teigė, kad tai vaizdo įrašas iš Kirgizijos.

Tačiau Kirgizijos Vandens išteklių, žemės ūkio ir perdirbimo pramonės ministerija pranešė, kad šis vaizdo įrašas nebuvo nufilmuotas Kirgizijos teritorijoje. Anot ministerijos, vaizdo įrašas nufilmuotas Kazachstano Shor-Tobe regione (čia).

Vidurio Azijos svogūnų burbulas

Nuo 2022 m. rudens iki 2023 m. vasaros Vidurio Azijos orų pokyčiai ir stichinės nelaimės lėmė svogūnų deficitą regione. Dėl sparčiai kylančių svogūnų kainų, ūkininkai nusprendė plėsti svogūnų laukus (čia).

2023/2024 m. buvo prognozuota, kad Vidurio Azijos šalyse smarkai sumažės svogūnų kainos dėl perprodukcijos. „EastFruit“ analitikų teigimu, pesimistiškiausias scenarijus, pavyzdžiui, Uzbekistano rinkoje rodė, kad derlius, palyginti su vidutiniais metiniais rodikliais, turėtų padidėti bent 30 - 40 % (čia).

Klaidinanti žinutė

Reaguodamos į susiklosčiusią situaciją, Vidurio Azijos valstybių žemės ūkio ministerijos įvedė svogūnų eksporto draudimus ir apribojimus. Tačiau padidėjusi pasiūla lėmė sumažėjusias kainas. Pavyzdžiui, Uzbekistane ir Tadžikistane buvo įmanoma nusipirkti kilogramą svogūnų už 10 ar 12 euro centų (čia).

Krizė lėmė tai, kad ūkininkams tapo sunkiau eksportuoti savo produkciją ir teko dalį svogūnų sušerti gyvuliams (čia) arba suversti į laukus, nes neapsimokėjo jų parduoti.

„Melo detektorius“ anksčiau aprašė kaip JAV ūkininkai per COVID-19 pandemiją turėjo išpilti pieno perteklių, nes nebuvo kam jo parduoti. Kai kurie internautai irgi manė, kad tokiu būdu bandoma dirbtinai sukelti badą (čia).