Teiginiai

„AstraZeneca“ kurta vakcina nuo COVID-19 išimama iš prekybos dėl siaubingo šalutinio poveikio.

Verdiktas

Trūksta konteksto. Nors panašiu metu žiniasklaidoje paskelbta apie tai, kad „AstraZeneca“ teismo dokumentuose oficialiai pripažino apie itin retai po vakcinacijos pasitaikančius trombozės atvejus, šie pranešimai, pasak pačios įmonės, nėra susiję su sprendimu nebepratęsti prekybos savo kurtu preparatu. „AstraZeneca“ pranešė vakciną išimanti iš pasaulinės rinkos dėl komercinių priežasčių. Preparatas jau nebebuvo gaminamas ar tiekiamas, o laikui bėgant atsirado didelė naujų vakcinų pasiūla, pastarosios buvo pritaikytos kovoti su naujomis viruso atmainomis.

Melo detektoriaus komentaras

Šių metų kovo 5 d. farmacijos milžinė „AstraZeneca“ Europos vaistų agentūrai (EVA) pateikė prašymą dėl leidimo prekiauti savo kurta vakcina nuo COVID-19 – „Vaxzevria“ – panaikinimo (čia). EVA pranešė tenkinanti šį sprendimą ir išimanti vakciną iš prekybos (čia).

Šis farmacijos įmonės žingsnis internete iš karto buvo susietas su panašiu metu pasirodžiusiai pranešimais apie tai, kad „AstraZeneca“ teismo dokumentuose pirmą kartą pripažino, kad jų kurta vakcina gali sukelti itin retus trombozės atvejus, tačiau tokios sąsajos nėra teisingos. Be to, ir šie pranešimai, kaip „Melo detektorius“ jau rašė, buvo pasitelkti prieš skiepus nukreiptoms manipuliacijoms skleisti (čia).

Pati įmonė, išplatinusi pranešimą su savo sprendimo paaiškinimu, teigė, kad sprendimas nebepratęsti prekybos leidimo priimtas dėl komercinių priežasčių. Atsiradus daugybei skirtingų vakcinų nuo COVID-19 ligos, kurios buvo specialiai pritaikytos kovoti su naujais viruso variantais, „AstraZeneca“ kurtos vakcinos paklausa smarkiai sumenko.

Klaidinanti žinutė

„Kadangi vėliau buvo sukurtos kelios COVID-19 vakcinų atmainos, atsirado atnaujintų vakcinų perteklius“, – savo sprendimą komentavo pati įmonė, užsiminusi, kad „Vaxzevria“ vardu Europoje platintas preparatas nebebuvo toliau gaminamas ar tiekiamas, o, tuo tarpu, kitų gamintojų vakcinos buvo atnaujinamos naujiems viruso variantams įveikti.

„Nepriklausomais skaičiavimais, vien per pirmuosius naudojimo metus buvo išgelbėta daugiau kaip 6,5 mln. gyvybių. <...> Mūsų pastangas pripažino viso pasaulio vyriausybės, ir jos plačiai vertinamos kaip labai svarbus pasaulinės pandemijos pabaigos elementas“, – akcentavo vakcinos gamintoja.