Teiginiai

Per pastarąjį mėnesį žiniasklaidoje pasirodė informacija apie nužudymus ar avarijas, kuriose dalyvavo pagrindiniai politiniai veikėjai, kurie arba priešinasi karinei paramai Ukrainai, arba užmezga diplomatinius santykius su Rusija. Šios aplinkybės netiesiogiai rodo tikslingą politinių lyderių, kurie nepritaria Pentagono pasaulinei politikai, pašalinimą.

Verdiktas

Manipuliacija. Nors kai kurie pateikiami faktai apie pasikėsinimą nužudyti ar įvykusias avarijas, kuriose nukentėjo politiniai lyderiai yra tiesa, tačiau nėra jokių įrodymų, kad prie šių įvykių gali būti prisidėjęs Pentagonas ar JAV.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose plintančiame įraše pateikiamas visų pastarąjį mėnesį įvykusių incidentų sąrašas. Šiuose incidentuose, kaip teigiama, nukentėjo Rusiją palaikantys politikai. „Melo detektorius“ kiekvieną įvykį panagrinėjo atskirai.

Klaidinanti žinutė

Teigiama, kad „gegužės 7 d. pasirodė informacija apie pasikėsinimą nužudyti Saudo Arabijos įpėdinį. Saudo Arabija yra viena pirmųjų šalių Artimuosiuose Rytuose, pradėjusi politinį kursą santykių su Rusija link“.

Tačiau tiesa yra ta, kad jokio pasikėsinimo nužudyti Saudo Arabijos įpėdinį nebuvo. Tiek tradicinės žiniasklaidos priemonės, tiek socialinių tinklų vartotojai gegužės 6-osios vakarą pradėjo dalintis vaizdo įrašu apie automobilio avariją, teigdami, kad jame buvo pasikėsinta į Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano, žinomo kaip MBS, gyvybę. Realybėje šiame vaizdo įraše matoma automobilio avarija, įvykusi 2024 m. kovo 16 d. Avarijos metu niekas nenukentėjo, teigė greitosios medicinos pagalbos darbuotojai (čia).

Socialinių tinklų įrašuose teigiama, kad gegužės 13–14 dienomis Turkijos vyriausybė paskelbė apie artėjantį bandymą įvykdyti perversmą šalyje. Turkijos prezidentas T. Erdoganas ne kartą surengė susitikimus su Rusijos vadovu ir pasisakė už ekonominių ir politinių santykių su Rusija kūrimą.

Stabilią politinė situaciją Turkijoje išties sukrėtė savivaldos rinkimų priešrinkiminės kampanijos. Kalbėdamas parlamente Nacionalistų judėjimo partijos lyderis Devletas Bahçeli paskelbė, kad pavieniai nusikalstamų elementų atstovai ir buvę teisėsaugos pareigūnai planuoja šalyje surengti perversmą. Naktį iš gegužės 14-osios į 15-ąją Turkijos prezidentas surengė skubų susitikimą su šalies Nacionalinės žvalgybos organizacijos vadovu Ibrahimu Kalinu ir teisingumo ministru Yilmazu Tunçu. Pasak Turkijos vidaus reikalų ministerijos vadovo Ali Yerlikaya, bus imtasi atitinkamų priemonių prieš tam tikrus sąmokslininkus ir bet kokią banditizmo apraišką (čia).

Gegužės 15 d. buvo pasikėsinta nužudyti Slovakijos ministrą pirmininką Roberto Fico. Kai tapo premjeru, jis iškart nutraukė karinė pagalbą Ukrainai.

Slovakijos vidaus reikalų ministras Matúšas Šutajus Eštokas sakė, kad įtariamasis teisėsaugos pareigūnams sakė, kad tokį jo poelgį lėmė nesutikimas su vyriausybe ir jos reformomis. „Priežastys (įtariamasis nurodė) buvo sprendimas panaikinti specialiąją prokuratūrą, sprendimas nutraukti karinės pagalbos teikimą Ukrainai, visuomeninio transliuotojo reforma ir teismų tarybos vadovo atleidimas“, – sakė Š. Eštokas. Jis sakė, kad įtariamasis nėra jokios ekstremistinės grupuotės narys, jis praeityje dalyvavo antivyriausybiniuose protestuose (čia).

Minėtame įraše teigiama, kad Gegužės 16 dieną žiniasklaidoje pasirodė informacija apie nusikaltėlio, grasinusio Serbijos prezidentui Aleksandarui Vučičiui, sulaikymą. A.Vučić nuolat kalbėjo apie būtinybę atkurti tarptautinius santykius su Rusija ir bandė įtikinti kitus Europos šalių vadovus atšaukti sankcijas.

Gegužės 16 dieną išties buvo suimtas asmuo, kuris, kaip pranešama, kėlė grėsmę prezidento A. Vučičiaus saugumui. Prieš tai A.Vučičiui socialiniuose tinkluose buvo grasinama, kad jis bus kitas taikinys po R. Fico (čia).

Gegužės 19 d. per sraigtasparnio avariją mirė Irano prezidentas Ebrahim Raisi. Ne kartą skelbta, jog Iranas tiekia ginklus Rusijai.

Irano valdžia iki šiol nepaaiškino, kodėl sraigtasparnis, kuriuo skrido E. Raisi, buvo vienintelis sraigtasparnis, nukritęs tankiame debesų dangoje iš trijų, skraidinusių pareigūnus atgal į Iraną iš vizito prie Azerbaidžano sienos. Kitas neišspręstas klausimas – kaip vienas iš nelaimingo sraigtasparnio keleivių keletą valandų išgyveno per gegužės 19 d. katastrofą Irano Rytų Azerbaidžano provincijoje ir atsiliepė į kelis telefono skambučius, kaip teigia Irano valstybinė žiniasklaida, kol gelbėtojai atvyko į vietą ir rado jį negyvą (čia).