Vokietija. Sveikatos apsaugos ministras Karl Lauterbach per spaudos konferenciją. Turbūt apsiv@kcinavo?“, – ironiškai komentare klausė „Facebook“ vartotojai, pasidalinę kelių sekundžių spaudos konferencijos, kurioje dalyvavo Vokietijos sveikatos ministras, ištrauka. Ištraukoje matyti, kaip K. Lauterbachas staigiai palinksta prie stalo ir kelias sekundes išbūna nepakeldamas galvos. Įrašas šią akimirką baigiasi, todėl jį žiūrintys gali tik spėti, ar ministras vėliau pakėlė galvą, ar liko toje pačioje pozoje.

Paviešinta ištrauka siekiama sudaryti įspūdį, esą K. Lauterbachas konferencijos metu nualpo, patyrė kitą sveikatos sutrikimą ar užmigo, kai iš tiesų nė vienas iš šių variantų nėra teisingas.

Minėta ištrauka iškirpta iš gruodžio 22 d. vykusios sveikatos apsaugos ministro Karlo Lauterbacho ir Roberto Kocho instituto prezidento Lotharo Wielerio spaudos konferencijos. Ministro gestas, kurį socialinių tinklų vartotojai įvardijo, kaip vakcinacijos sukeltą sutrikimą, įvyksta ties 55 min. 44 s. klausydamas jam užduodamo klausimo K. Lauterbachas pasilenkia arčiau stalo ir tokioje pozicijoje išbūna maždaug 5 sekundes. Pakėlęs galvą ministras iš karto atsako į jam užduotą klausimą, kas leidžia manyti, kad visą tą laiką ministras tiesiog klausėsi klausimo ar studijavo savo užrašus. Spėlionės, esą ši kelių sekundžių ištrauka rodo, kad ministras staiga patyrė sveikatos pablogėjimą dėl COVID-19 vakcinos kaltės yra klaidingos.

Nors Vokietijos sveikatos ministro valdomose socialinių tinklų paskyrose nepavyko rasti detalesnės informacijos apie tai, kada ministrui buvo suleista antroji ar trečioji, sustiprinanti, vakcinos nuo COVID-19 dozė, K. Lauterbachas šių metų balandžio 7 d. „Facebook“ paskelbė, kad pasiskiepijo „AstraZeneca“ kurta vakcina, pasidalindamas pasiskiepijimo momento nuotrauka.

Išvados

Socialiniuose tinkluose pasidalinta kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašo ištrauka pasitelkta manipuliacijos tikslais. Nėra jokių įrodymų, kad gruodžio 22 d. vykusios spaudos konferencijos metu Vokietijos sveikatos ministras būtų patyręs kokių nors su vakcinacija nuo COVID-19 susijusių sveikatos sutrikimų. Įraše užfiksuotas momentas buvo išimtas iš konteksto, sąmoningai praleidžiant tai, kas spaudos konferencijos metu vyko po to, tai yra, kad ministras pakėlė galvą ir atsakė į jam užduotą klausimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Dalintis
Nuomonės