Teiginiai


Dėl didelio ivermektino veiksmingumo prieš COVID-19 jį reikėjo sunaikinti.

Verdiktas


Melas. Ivermektinas nebuvo sunaikintas ir juo nuo parazitinių ligų vis dar gydomi žmonės bei gyvūnai. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras ir Europos medicinos agentūra nustatė, kad per pandemiją nepakako įrodymų rekomenduoti ivermektiną nuo COVID-19.

Melo detektoriaus komentaras


Ar tikrai ivermektinas turėjo būti sunaikintas, kaip teigia socialinių tinklų naudotojai?

Ivermektinas nebuvo sunaikintas ir jis vis dar naudojamas žmonėms ir gyvūnams nuo parazitinių ligų gydyti. Pavyzdžiui, žmonės ivermektinu gydomi nuo strongiloidozės (liga, kurią sukelia apvalioji kirmėlė), o gyvūnai – nuo dirofiliariozės (širdies kirmėlės) (čia).

Gyvūnams skirti ivermektino preparatai skiriasi nuo žmonėms skirtų ivermektino preparatų. JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) teigia, kad žmonės neturėtų naudoti gyvūnams skirtų vaistų.

COVID-19 ir ivermektinas

Per COVID-19 pandemiją ivermektinas pateko į dėmesio centrą po tai, kai Australijoje atliktas tyrimas parodė, kad šis vaistas neleido SARS-CoV-2 virusui daugintis beždžionių ląstelėse. Melburno universiteto mokslininkai rekomendavo, kad ivermektiną reikėtų toliau tirti dėl galimos naudos žmonėms, bet jie įspėjo, kad nėra įrodytas preparato veiksmingumas gydyti COVID-19 liga susirgusius žmones (čia).

2021 m. FDA pareiškė, kad žmonės neturėtų vartoti ivermektino COVID-19 prevencijai ar gydymui. FDA teigė, kad neseniai atliktame tyrime vaistas buvo nagrinėjamas laboratorinėmis sąlygomis, tačiau norint nustatyti, ar jį tikrai galima naudoti COVID-19 gydymo reikmėms, privaloma atlikti papildomus tyrimus.

Klaidinančios žinutės

EMA 2021 m. irgi peržiūrėjo naujausius duomenis apie ivermektino naudojimą COVID-19 profilaktikai ir gydymui ir padarė išvadą, kad turimų duomenų nepakanka tam, kad vaistas būtų šiam tikslui naudojamas (čia).

2022 m. straipsnyje, paskelbtame Amerikos medicinos asociacijos žurnale, tyrėjai padarė išvadą, kad 400 mcg/kg ivermektino vartojimas tris dienas, lyginant su placebu, reikšmingai nepagerino paciento, kuriam pasireiškė lengvi ar vidutinio sunkumo COVID-19 simptomai, galimybių išvengti hospitalizacijos (čia).

2024 m. naujas kontrolinis tyrimas, atliktas Jungtinėje Karalystėje, parodė, kad naudojant ivermektiną po COVID-19 užsikrėtimo pasveikimo rodikliai ženkliai nepagerėjo. Autorių teigimu, rezultatai nepagrindžia ivermektino naudojimo COVID-19 gydyti (čia). Šiam tikslui vaisto nepatvirtino ir FDA (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją