Teiginiai

ES svarsto galimybę uždrausti remontuoti senesnius nei 15 metų automobilius (archyvas).

Verdiktas

Melas. Europos Tarybos pasiūlytu įstatymo projektu nedraudžiama taisyti senesnius nei 15 metų automobilius. Jame įvardijama kriterijai, kuriais remiantis nustatoma, ar transporto priemonė jau nebėra tinkama naudoti, tačiau nė vienas iš jų nesiremia automobilio amžiumi.

Melo detektoriaus komentaras

Pastaraisiais mėnesiais socialiniuose tinkluose ir dažnai dezinformaciją platinančiuose portaluose, pavyzdžiui, infa.lt, skleidžiamos žinutės apie tai, kad ES, esą, svarsto uždrausti galimybę remontuoti senesnius nei 15 metų automobilius. Tokie ketinimai grindžiami skatinimu atsisakyti taršių transporto priemonių ir verčiau rinktis aplinkai palankesnes alternatyvas.

Žinutės apie senesnių automobilių remontą tapo pretekstu kritikuoti visą ES. Pavyzdžiui, viena vartotoja socialiniame tinkle „Facebook“ piktinosi: „ES svarsto galimybę uždrausti remontuoti senesnius nei 15 metų automobilius. O paskui – gal senesnius nei 10 metų? Dar vėliau – nei 5 metai? (anglų klb) Protingi tie britai, laiku susigriebė ir spruko iš ES!“.

Vis dėlto, tokie pareiškimai prasilenkia su realybe, o senesnių automobilių savininkai gali atsipūsti – ES neketina uždrausti remontuoti senesnius automobilius.

Klaidinančias žinutes įkvėpė Europos Tarybos įstatymo projektas dėl eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo ir Europos automobilių sektoriaus žiediškumo ir tvarumo užtikrinimo (čia).

Šis dar praėjusią vasarą pateiktas pasiūlymas dar nėra priimtas. Sulaukus visų suinteresuotų šalių vertinimo pasiūlymui dar turėtų pritarti Europos Parlamentas. Dokumento tekste neužsimenama apie draudimą eksploatuoti ar taisyti senesnius nei 15 metų automobilius, tačiau įvedami tam tikri apribojimai, kurie kaip tik padėtų skatinti pakartotinį automobilių naudojimą, mažinti neteisėtą metalo laužo pardavimą ir tvariai tvarkyti netinkamas eksploatuoti transporto priemones.

Pirmame pasiūlymo priede nurodomi kriterijai, pagal kuriuos nustatoma, ar transporto priemonė yra pataisoma, ar ją jau galima laikyti metalo laužu. Pavyzdžiui, atomobilis laikomas netinkamu eksploatuoti, jeigu yra išrinktas ar supjaustytas dalimis; buvo užvirintas arba izoliuotas izoliacinėmis putomis; sudegęs jo variklis arba keleivio kabina; jis buvo panardintas po vandeniu iki prietaisų skydelio; nebegalima sutaisyti arba pakeisti kurio nors iš svarbiausių jo komponentų; konstrukciniai ir saugos komponentai turi techninių defektų, kurių negalima pataisyti arba jei norint jį sutaisyti reikia pakeisti variklį, pavarų dėžę, korpusą ar važiuoklę. Visą detalų aprašą, kada automobilis laikomas nebetinkamu naudoti galima rasti čia.

Klaidinanti žinutė

Vis dėlto, socialinių tinklų vartotojų nerimą dėl to, ar teks atsisveikinti su senesnėmis nei 15 metų transporto priemonėmis, pakurstė neteisingai interpretuota to paties priedų rinkinio B dalis, kurioje nurodomi papildomi argumentai, siekiant įrodyti, kad transporto priemonė nebėra tinkama naudoti. Šio punkto c dalyje rašoma, kad vienu tokių argumentų galėtų būti faktas, kad automobiliui nebuvo atlikta reikiama nacionalinė techninė apžiūra daugiau nei dvejus metus nuo tos dienos, kai šią apžiūrą reikėjo atlikti paskutinį kartą. Tačiau ir šiame punkte neįvardijamas konkretus transporto priemonės amžius, be to, jis įrašytas į papildomų argumentų sąrašą.

Šiais kriterijais, kurie padėtų efektyviau atskirti naudotas, bet tolimesniam naudojimui dar tinkamas, transporto priemones nuo neeksploatuojamų, siekiama apsaugoti vartotojus ir aplinką. Kasmet ES šalyse apie 3,4 mln. išregistruotų ir naudoti nebetinkamų transporto priemonių tiesiog pradingsta, o maždaug 1 mln. būna parduodamos kaip naudotos, nors jų eksploatuoti jau nebegalima. Šis reglamentas turėtų užtikrinti, kad nebetinkamos naudoti transporto priemonės nebus perparduodamos kitiems, o bus užtikrintas tvarkingas jų utilizavimas, kaip įmanoma mažiau teršiant gamtą (čia).