Teiginiai

Per Taikos viršūnių susitikimą Lenkijos prezidentas paragino dekolonizuoti Rusiją ir padalinti ją į 200 mažesnių etninių valstybių.

Verdiktas

Melas. Lenkijos prezidentas, Ukrainos taikos konferencijos metu, Šveicarijoje, nesiūlė padalinti Rusijos į 200 etninių valstybių. A. Duda kritikavo Rusijos kolonializmą, pabrėždamas, kad jo šalyje Rusija dažnai vadinama „tautų kalėjimu“ dėl to, kad daugelis ją sudarančių etninių grupių prie Rusijos buvo prijungtos jėga, tačiau nepateikė siūlymu kokiu nors būdu keisti Rusijos teritorinį vientisumą.

Melo detektoriaus komentaras

Nuo birželio 17 d. „Facebook“ socialiniame tinkle pastebėti pranešimai apie Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos pasisakymus taikos konferencijoje, Šveicarijoje. Juose teigiama, esą Lenkijos vadovas pasiūlė dekolonizuoti Rusiją. Įrašuose pateikta ir A. Dudai priskirta citata: „Siūlau Rusiją padalyti į 200 etninių valstybių. Rusija yra didžiausia pasaulyje kolonijinė galia, turinti nelaisvėje 200 etninių grupių.“

Tiesa, kad birželio 15 – 16 dienomis Šveicarijoje vyko aukščiausiojo lygio susitikimas dėl taikos Ukrainoje, kuriame tarp delegacijų iš 93 šalių dalyvavo ir Lenkijos prezidentas (čia). Tačiau, nors vaizdo įrašas iš šios konferencijos – tikras, žinutėse pateiktos A. Dudai priskirtos citatos nėra tikslios.

Klaidinanti žinutė

Lenkijos vadovas niekada nesiūlė dekolonizuoti Rusijos, padalinant ją į 200 skirtingų valstybių. Tuo galima įsitikinti perskaičius A. Dudos kalbos išrašą (čia) bei peržiūrėjus konferencijos vaizdo įrašą (čia). Tikroji citata, kurioje minima Rusija, skamba taip:

„Šis karas yra ne tik žiaurus ir žudikiškas, bet ir imperinio bei kolonijinio pobūdžio [...] Mano atstovaujamoje pasaulio dalyje Rusija dažnai vadinama „tautų kalėjimu“ – ir ne veltui. Nes joje gyvena beveik 200 etninių grupių – dauguma jų tapo Rusijos gyventojais dėl šiandien Ukrainoje taikomų metodų. Rusija tebėra didžiausia pasaulyje kolonijinė imperija, kuri, kitaip nei Europos galybės, niekada nepatyrė dekolonizacijos proceso ir nesugebėjo susidoroti su savo praeities demonais. Būdami tarptautinės bendruomenės nariai, turime pagaliau pasakyti: kolonializmui šiuolaikiniame pasaulyje ne vieta !“

Šaltinis
Temos
Строго запрещено копировать и распространять информацию, представленную на DELFI.lt, в электронных и традиционных СМИ в любом виде без официального разрешения, а если разрешение получено, необходимо указать источник – Delfi.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją