Teiginiai

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroras priėmė sprendimą išduoti Benjamino Netanyahu arešto orderį (archyvas).

Verdiktas

Melas. Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vyriausiasis prokuroras Karimas Chanas gegužės 20 d. paskelbė, kad siekia gauti Benjamino Netanyahu ir Izraelio gynybos ministro Yoavo Gallanto bei trijų „Hamas“ lyderių arešto orderius, tačiau ar arešto orderiai bus išduoti nuo jo nepriklauso. Ar prašomi orderiai bus išduoti paaiškės tik po to, kai sprendimą priims Trijų teisėjų kolegija. Paprastai šis procesas užtrunka iki dviejų mėnesių.

Melo detektoriaus komentaras

Gegužės 20 d. Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vyriausiasis prokuroras Karimas Chanas paskelbė sieksiantis Izraelio premjero Benjamino Netanyahu, Izraelio gynybos ministro Yoavo Gallanto bei trijų „Hamas“ lyderių arešto orderius. Pasak jo, remiantis surinktais įrodymais, yra pakankamai pagrindo manyti, kad šie asmenys kalti dėl Palestinos ir Izraelio teritorijoje nuo 2023 m. spalio 8 d. įvykdytų nusikaltimų, įskaitant civilių marinimą badu, sveikatos sutrikdymą, žiaurų elgesį ir karo nusikaltimus, belaisvių ėmimą, seksualinius nusikaltimus ir kita (čia).

Iš karto po to, kai buvo paskelbtas K. Chano kalbos įrašas, socialiniuose tinkluose ir kai kuriuose neoficialiuose naujienų portaluose pradėta skleisti žinią Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroras priėmė sprendimą išduoti B. Netanyahu arešto orderį. Šį nesusipratimą lėmė neįsigilinimas, kaip veikia sistema.

Klaidinanti žinutė

K. Chanas paskelbė, kad sieks arešto orderio, o galutinį sprendimą ar jį suteikti priims trijų teisėjų komisija, įvertinusi surinktus įrodymus. Teisėjai įprastai užtrunka iki dviejų mėnesių kol priima sprendimą, tačiau kartais šis procesas trunka ir trumpiau (čia).

Pavyzdžiui, sprendimas išduoti arešto orderį Vladimirui Putinui buvo suteiktas praėjusių metų kovo 17 d., o prašymas jį išduoti užregistruotas vasario 22 d. (čia).