Teiginiai

Olena Zelenska Paryžiuje už 4,5 mln eurų nusipirko prabangų automobilį „Bugatti Tourbillon“.

Verdiktas

Melas. Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žmona Olena šio automobilio nepirko, tai paneigė ir „Bugatti Paris“ atstovybė, o kaip įrodymas pateikiama sąskaita už šią mašiną yra suklastota.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose dėstoma, kad O. Zelenska naują prabangų automobilį įsigijo birželį, kai su V. Zelenskiu viešėjo Prancūzijoje. Teigiama, kad nors oficialaus naujojo „Bugatti Tourbillon“ automobilio pristatymas dar net nebuvo surengtas, Zelenskiams buvo surengtas privatus, uždaras vakarėlis. Tvirtinama, kad iš viso planuojama pagaminti 250 tokių automobilių, o pirmąją pirkėja tapo O. Zelenska.

„Bugatti Tourbillon“

Tačiau visa ši istorija yra melas, paremtais netikrais ir suklastotais įrodymais. Naujieną apie tariamą O. Zelenskos pirkinį paskelbė prancūzų svetainė „Verite Cachee“, kuri nėra laikraštis ir valdoma naudojant dirbtinį intelektą. Domenas buvo sukurtas 2024 m. birželio 22 d., artėjant rinkimams Prancūzijoje (čia).

Kibernetinio saugumo bendrovės „Recorder Future“ analitikai 2024 m. kovo pradžioje atrado žiniasklaidos tinklą „CopyCop“ . Jis veikia JAV, Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje ir naudoja dirbtinį intelektą tekstams iš kitų svetainių plagijuoti ir modifikuoti. Tokių veiksmų tikslas – pritaikyti žinią žinutei, kuria siekiama paremti Rusijos požiūrį į tokius klausimus kaip karas Ukrainoje arba karas tarp Izraelio ir „Hamas“. Viena tokių svetainių yra „Verite Cachee (veritecachee.fr) (čia).

Melaginga naujiena apie tai, kad O. Zelenska įsigijo „Bugatti Tourbillon“ buvo paremta neva šios bendrovės darbuotojo liudijimu ir paviešinta sąskaita. Tačiau pasirodė, kad abu įrodymai yra suklastoti.

Melaginga žinutė

„Bugatti Paris“ atstovybė išplatino pareiškimą, kuriame paneigė paskleistą informaciją. „Tariamas verslininkas, prisidėjęs prie „Car Lovers“ grupės ir jos sporto prekės ženklo „Schumacher Group“, socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame nurodoma, kad „Bugatti Paris“ atstovybė tariamai pardavė automobilį Ukrainos prezidentų porai ponai ir poniai Zelenskiams. Siekdamas patvirtinti šią neteisingą informaciją, vaizdo įrašo autorius ponios Olenos Zelenskos vardu paskelbia tariamą automobilio BUGATTI TOURBILLON pardavimo sąskaitą faktūrą, 2024 m. birželio 7 d. „Car Lovers Group“ griežtai neigia tiek šio sandorio, tiek šios sąskaitos faktūros egzistavimą. Joje ne tik neįtraukti privalomi teisiniai teiginiai, bet ir neteisinga transporto priemonės kaina, pasirinkimų kaina ir jų aprašymai netikslūs ir nenuoseklūs. „Car Lovers Group“ jau ėmėsi teisingumo dėl minėtų faktų ir, be kita ko, pateikė baudžiamuosius kaltinimus dėl dokumentų klastojimo, tapatybės vagystės ir šmeižto“, - teigiama pareiškime (čia).

Ukrainos vyriausybės Kovos su dezinformacija centras apibūdino teiginį apie tariamą O. Zelenskos pirkinį kaip klastotę, sugeneruotą Rusijos propagandos. „Rusijos propagandos šaltiniai paskleidė melagingą informaciją apie tai, kad Olena Zelenska neva įsigijo „Bugatti Tourbillon“ už 4,5 mln. eurų“, - paskelbė Kovos su dezinformacija centras (čia).

Tai jau ne pirmas kartas, kai socialiniuose tinkluose plinta melagingos naujienos apie Olenos ar Volodymyro Zelenskio prabangius pirkinius. Taip siekiama Ukrainą diskredituoti Vakaruose, kurie jai teikia paramą gintis nuo Rusijos.

„Melo detektorius“ ne kartą yra paneigęs melagingas naujienas apie tariamus Ukrainos pirmosios poros prabangius pirkinius (čia, čia, čia, čia).