Teiginiai

Pasaulio ekonomikos forumas paskelbė tarptautinę paukščių gripo pandemiją ir nurodė vyriausybėms pradėti skersti milijardus vištų.

Verdiktas

Melas. Pasaulio ekonomikos forumas neturi galių pranešti apie tarptautines pandemijas. Tai pasauliniu mąstu atlieka Pasaulio sveikatos organizacija. Nors nuo 2020 m. skirtingos šalys vis praneša apie užsikrėtimo paukščių gripo virusu H5N1 atvejus, o Jungtinėse Amerikos Valstijoje šiemet užfiksuoti keli žmonių užsikrėtimai, PSO praneša, kad šiuo metu H5N1 keliamą riziką žmonėms vertima kaip mažą ir jokių rekomendacijų dėl šio viruso plitimo nekeičia.

Melo detektoriaus komentaras

Liepos mėnesį socialiniuose tinkluose ėmė plisti žinutės su tvirtinimais, esą Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) oficialiai paskelbė tarptautinę paukščių gripo pandemiją, todėl dabar pasaulio šalių vyriausybės bus priverstos paskersti milijardus vištų. „Jie tiesiogine prasme bando mus visus numarinti badu. Jokiomis aplinkybėmis Nevykdykite jų reikalavimų“, - perspėjimais dalinosi socialinių tinklų vartotojai.

Žinutės iliustruotos straipsnio, anglų kalba pranešančio tą pačią naujieną, nuotraukomis.

Straipsnis tokia antrašte liepos 11 d. buvo publikuotas „The People’s Voice“ portale. Šis amerikiečių portalas garsėja melagienų skleidimu ir tendencinga ekstremalią dešinę palaikančia pozicija. Platformoje „Media Bias/Fact Check“, kurioje galima pasitikrinti žiniasklaidos priemonių patikimumą, „The People’s Voice“ įvardijamas kaip itin žemo patikimumo portalas, skleidžiantis melagingą informaciją, sąmokslo teorijas, sąmoningai klaidinantis skaitytojus (čia).

Klaidinanti žinutė

Ši portalo paskelbta žinutė – ne išimtis. PEF nepaskelbė paukščių gripo tarptautine pandemija, nes paprasčiausiai neturi įgaliojimų tai daryti. Apie pandemijas ir ligų protrūkius pasaulyje skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Aprašą, kaip pranešama apie pandemijas, galima rasti Nacionalinės medicinos bibliotekos interneto svetainėje (čia).

PSO, reaguodama į pandemijas, privalo sekti kelių etapų procesą, sukurtą 1999 m. Ši visame pasaulyje taikoma sistema padeda šalims planuoti pasirengimą pandemijoms ir atsaką į jas.

Šiuo metu PSO nėra paskelbusi tarptautinės paukščių gripo pandemijos, tačiau nuo 2020 m. skirtingose šalyse vyksta H5N1 viruso protrūkiai, o nuo 2024 m. gegužės apie susirgimo atvejus buvo pranešta visuose pasaulio žemynuose.

Žmonės H5N1 paukščių gripo virusu užsikrečia retai, o dar rečiau pastebėtas viruso perdavimas iš žmogaus žmogui, tačiau daugėjant susirgimo atvejų tarp gyvūnų, kyla nerimas, kad virusas gali sukelti rimtų problemų ir žmonėms. PSO vertinimu, žmonių mirtingumas, užsikrėtus virusu, siekia 56 proc., tiesa, ekspertai mano, kad šis skaičius sumažėtų, jei virusas pradėtų aktyviau plisti (čia).

Pastarųjų metų įvykiai, kai H5N1 virusu užsikrečia vis daugiau gyvūnų rūšių, pavyzdžiui, šių metų kovą užfiksuotas pirmas užsikrėtusio ožiuko ir melžiamos karvės atvejis, verčia šalis susimąstyti dėl vakcinos kūrimo. Be to, per šiuos metus, kaip praneša, Jungtinių Amerikos Valstijų Ligų kontrolės centras, JAV užfiksuoti ir keli žmonių susirgimo atvejai (čia ir čia).

PSO atlieka H5N1 viruso plitimo stebėseną ir reguliariai praneša apie naujus registruotus atvejus. Šiuo metu, net įvertinus žmonių užsikrėtimo faktą, PSO teigimu, „kadangi virusas neįgijo mutacijų, kurios palengvintų perdavimą tarp žmonių, ir remdamasi turima informacija, PSO mano, kad šio viruso keliama rizika visuomenės sveikatai plačiajai visuomenei yra maža, o profesinės rizikos asmenims užsikrėtimo rizika laikoma maža arba vidutinė.“ (čia).