Teiginiai

Personalo pokyčiai kariniame bloke reiškia, kad Lietuva ruošiasi karui.

Verdiktas

Melas. Pokyčiai Lietuvos kariuomenės vadovybėje įvyko ne todėl, kad Lietuva ruošiasi karui, o dėl to, jog baigėsi jos vado Valdemaro Rupšio kadencija. Teisės aktuose numatyta, kad Lietuvos kariuomenės vadas gali dirbti tik vieną penkerių metų kadenciją.

Melo detektoriaus komentaras

Prezidentas Gitanas Nausėda liepos 16 dieną paskyrė brigados generolą Raimundą Vaikšnorą Lietuvos kariuomenės vadu. Jau tada buvo paskelbta, kad šias pareigas karininkas pradės eiti nuo liepos 24 dienos. Jo kandidatūrai birželio 24 dieną pritarė Seimas (čia).

Liepos 24 d. Vilniaus Katedros aikštėje įvyko iškilminga Lietuvos kariuomenės vado pasikeitimo ceremonija, kurios metu naujai paskirtam Lietuvos kariuomenės vadui generolui R. Vaikšnorui kariuomenės vėliavą ir kitas valdžios regalijas perdavė Lietuvos prezidentas ir vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas Gitanas Nausėda. Naujai paskirtas kariuomenės vadas prisiekė ginti Lietuvos žemių vientisumą ir stiprinti Lietuvos kariuomenę (čia).

Klaidinanti žinutė

Pagal Konstituciją, Lietuvos kariuomenės vadą penkeriems metams skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu. Detalesnė procedūra numatyta Lietuvos Respublikos krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatyme (čia).

Jame nurodoma, kad kariuomenės vadu skiriamas karininkas, turintis ne žemesnį kaip brigados generolo (flotilės admirolo) laipsnį. Paskirtas kariuomenės vadas pareigas eina ne ilgiau kaip 5 metus. Svarbiausias kariuomenės vado uždavinys taikos metu – tinkamai rengti kariuomenę ginkluotai valstybės gynybai, užtikrinant jos sąveiką su kitų NATO valstybių ginkluotosiomis pajėgomis ir dalyvavimą tarptautinėse operacijose.

Dabar jau buvęs Lietuvos kariuomenės vadas V. Rupšys juo tapo 2019 m. liepos 25 dieną, kai prisiekė iškilmingoje ceremonijoje. Jis pareigas perėmė iš kadenciją baigusio generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko, kuris vadovauti Lietuvos kariuomenei pradėjo 2014 m. liepą, pakeitęs nuo 2009 m. kariuomenei vadovavusį generolą leitenantą Arvydą Pocių (čia).