Teiginiai

Amsterdame, Hagoje, Roterdame, Londone ir Briuselyje gyvena daugiau migrantų nei vietinių gyventojų. Vietinių gyventojų pakeitimo teorija nebėra teorija, bet jau seniai tapo realybe.

Verdiktas

Melas. Nė viename išvardytame mieste, remiantis naujausiais duomenimis, migrantų skaičius neviršijo vietinių populiacijų skaičiaus.

Melo detektoriaus komentaras

Teiginiais apie tai, kad migrantų skaičius kai kuriuose Europos miestuose – Amsterdame, Hagoje, Roterdame, Londone ir Briuselyje – jau viršijo vietinių gyventojų skaičių dalinosi dešiniųjų pažiūrų olandų komentatorė Eva Vlaardingerbroek (čia) balandžio mėnesį Vengrijoje vykusioje konferencijoje „CPAC Hungary“ (čia).

Kalboje, kuri vėliau buvo pašalinta iš „Youtube“ platformos dėl neapykantos kalbos kurstymo (čia), moteris dalinosi skaičiais, tvirtindama, esą Amsterdame migrantai sudaro 56 proc. gyventojų, Hagoje – 58 proc., Roterdame – 60 proc., Londone – 54 proc., o Briuselyje – 70 proc. Šie duomenys buvo susieti su kraštutinės dešinės politinės krypties palaikytojų itin pamėgta rasistine „Didžiojo pakeitimo“ sąmokslo teorija, kuri sako, kad baltieji Europos gyventojai sąmoningai pakeičiami daugiausia spalvotaisiais migrantais iš kitų šalių (čia).

Klaidinanti žinutė

Tačiau nei sąmokslo teorija, nei komentatorės įvardyti skaičiai nėra teisingi. Kaip rodo Nyderlandų statistikos agentūros duomenys, Amsterdame 2023 m. už Nyderlandų ribų gimusių gyventojų skaičius sudarė 37,1 proc. visų miesto gyventojų, Hagoje šis skaičius siekė 37,3 proc., o Roterdame – 32,3 proc. (čia).

Belgijos statistikos portale nurodoma, kad 2023 m. duomenimis ne Belgijoje gimusių gyventojų dalis Briuselyje sudarė 47,9 proc. (čia). Tuo tarpu Jungtinės Karalystės 2021 m. gyventojų surašymo duomenys rodo, kad 2021 m. 40,6 proc. Londone gyvenusiųjų buvo gimę už Jungtinės Karalystės ribų (čia). Vadinasi, nė viename komentatorės išvardytame mieste migrantų skaičiai neviršijo vietinių populiacijų skaičiaus.