Teiginiai

Velniai ir Gegužės 1-ąją dirba. 2024-05-01 Vilnius vėl gausiai purškiamas „kondensatu“.

Verdiktas

Melas. „Chemtreilų“ sąmokslo teorijos, kuri remiasi tuo, kad vyriausybės ar kitos valdžios institucijos vykdo slaptą programą, skirtą į atmosferą iš orlaivių išleisti toksiškų cheminių medžiagų, egzistavimo dar niekas neįrodė. Ši sąmokslo teorija daugybė kartu buvo paneigta, todėl vilniečiai tikrai nebuvo apipurškiami „chemtreilais“.

Melo detektoriaus komentaras

Gegužės 1-osios duomenis, į Vilniaus oro uostą turėjo atskirsti 64 lėktuvai. Tai yra beveik toks pat reisų skaičius, koks vyksta kone kasdien (čia).

Kadangi oras buvo giedras, „chemtreilų“ sąmokslo teorija tikintys žmonės iškart suskubo fiksuoti, kaip Vilnius esą teršiamas iš dangaus.

„Chemtreilais“ šios sąmokslo teorijos šalininkai vadina lėktuvų po savęs paliktą skrydžio taką ore ir dar aiškina, kad jis labai ilgai neišsisklaido, be to, yra prisodrintas įvairių cheminių medžiagų.

BBC nurodo, kad idėja, jog vyriausybės ar šešėlinės jėgos reguliariai purškia planetą cheminėmis medžiagomis iš reguliarių keleivinių skrydžių, įsigalėjo 1990-aisiais. Iš pradžių tikintieji teigė, kad purškalai, kurių sudėtyje yra toksiško metalo bario, buvo naudojami populiacijai sumažinti. Pastaraisiais metais pasekėjai išplėtė savo kaltinimus, teigdami, kad „chemtreilai“ naudojami platinant Covid-19, platinant vakcinas, inicijuojant „proto kontrolę“, mažinant gyventojų skaičių arba miglotai skatinant „naują pasaulio tvarką“ (čia).

Klaidinanti žinutė

Žodis „chemtreilas“ kildinamas iš žodžių chemiją ir „kontreilas“, o pastarasis – iš kondensacijos ir pėdsako (trail). Tačiau iš tiesų tai, ką žmonės vadina „chemtreilais“, tėra susikondensavusi ore esanti drėgmė. Bene kiekvienas reaktyvinis lėktuvo variklis išmeta karštas dujas, kurių sudėtyje esama vandens – tai ir yra priežastis dėl ko susidaro pėdsakai danguje (čia).

„Pėdsakai susidaro, kai degančio reaktyvinio kuro vandens garai ir smulkios suodžių dalelės sušąla į ledo kristalus. Esant žemai oro drėgmei, kristalai tiesiog išsisklaido. Esant didesnei drėgmei, jie išlieka ir susidaro matomi garų pėdsakai dideliuose dangaus plotuose. Šie drėgmės skirtumai paaiškina, kodėl kai kurie orlaiviai sukuria garų pėdsakus, o kiti ne. Didelė drėgmė reiškia, kad garų takai gali neišsisklaidyti ilgą laiką ir tapti plonais plunksninių debesų sluoksniais, BBC sakė „Met Office“ meteorologas Aidanas McGivernas (čia).

Nors nėra daug mokslininkų tyrimų, kuriais įrodyta, kad „chemtreilai“ neegzistuoja, tačiau ekspertų darbų, kurie paneigia šią sąmokslo teoriją, galima rasti.

Vienas žymiausių jų yra moksliniame žurnale „Environmental Research Letters“ pasirodžiusi publikacija, skirta būtent „chemtreilų“ prigimčiai nustatyti. Straipsnio išvadose teigiama, kad mokslininkams nepavyko surasti įrodymų apie didelio masto chemikalų purškimo iš lėktuvų operacijas, o už lėktuvų pasiliekančius pėdsakus paaiškina klasikiniai fizikos dėsniai (čia).

Straipsnio autoriai patvirtino, kad danguje žmonės dažniau mato susikondensavusių garų pėdsakus paprasčiausiai dėl to, kad pastaruoju metu padaugėjo keleivinių lėktuvų. O tai, kad šie pėdsakai ilgiau išlieka neišsisklaidę, gali būti paaiškinama tuo, kad dėl kintančio klimato, viršutiniuose atmosferos sluoksniuose pasikeitė sąlygos, todėl vandens garų lašeliai ilgiau išlieka savo būsenoje.

„Chemtreilų“ sąmokslo teorijos šalininkai dar labiau suaktyvėjo, kai mokslininkai ėmė plėtoti saulės geoinžinerija - naują tyrimų sritį, kaip atvėsinti planetą klimato kaitos akivaizdoje. Mokslininkų teigimu, sieros dalelių purškimas į atmosferą gali padėti atspindėti saulės šviesą ir vėsinti planetą, nors ši technologija tebėra prieštaringa ir neišbandyta, nes mokslininkai nerimauja dėl galimų nenumatytų pasekmių. Be to, jokia akademinė ar mokslinė grupė neatlieka reikšmingų geoinžinerijos tyrimų lauke, kol kas tyrimai vyksta tik laboratorijose (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)