Teiginiai

Tarptautinis teismas paskelbė Izraelį neteisėta valstybe.

Verdiktas

Melas. 2024 m. liepos mėn. TTT nepaskelbė Izraelio neteisėta valstybe. Teismas konstatavo, kad Izraelio nuolatinis buvimas okupuotoje Palestinos teritorijoje yra neteisėtas, kad visos valstybės yra įsipareigojusios nepripažinti dešimtmečius trukusios okupacijos.

Melo detektoriaus komentaras

Nors TTT išreiškė kritišką nuomonę dėl Izraelio veiksmų okupuotose Palestinos teritorijose, jis nepaskelbė Izraelio neteisėta valstybe ir nepareikalavo jo tarptautinio pripažinimo panaikinimo.

Melaginga žinutė

Į TTT kreipėsi JT Generalinė Asamblėja, kuri paprašė pateikti patariamąją nuomonę dėl teisinių pasekmių, kylančių dėl Izraelio politikos ir praktikos okupuotoje Palestinos teritorijoje, įskaitant Rytų Jeruzalę.

Šiemet liepą TTT paskelbė, kad Izraelio nuolatinis buvimas okupuotoje Palestinos teritorijoje yra „neteisėtas“ ir kad „visos valstybės yra įsipareigojusios nepripažinti“ dešimtmečius trukusios okupacijos (čia).

Šis teismo sprendimas yra patariamasis, tačiau jame nurodyta, kad Izraelis taip pat „įpareigotas nedelsiant nutraukti bet kokią naują gyvenviečių veiklą ir evakuoti visus naujakurius iš okupuotos Palestinos teritorijos, atlyginti žalą, padarytą visiems susijusiems fiziniams ar juridiniams asmenims“.

Po teismo nuomonės paskelbimo JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pakartojo savo raginimą, kad šalys vėl eitų „ilgai atidėtu politiniu keliu“ siekiant užbaigti okupaciją ir išspręsti konfliktą pagal tarptautinę teisę, atitinkamas JT rezoliucijas ir dvišalius susitarimus.

„Vienintelis perspektyvus kelias yra dviejų valstybių – Izraelio ir visiškai nepriklausomos, demokratinės, gretimos, gyvybingos ir suverenios Palestinos valstybės – vizija, kurios taikiai ir saugiai gyvena šalia saugių ir pripažintų sienų, remiantis iki 1967 m. linijos, o Jeruzalė yra abiejų valstybių sostinė“, – sakoma jo atstovo pranešime (čia).

Šiemet rugsėjį JT Generalinė Asamblėja didžiule balsų dauguma nubalsavo už rezoliuciją, kuria reikalaujama, kad Izraelis „nedelsdamas nutrauktų savo neteisėtą buvimą“ okupuotoje Palestinos teritorijoje. Rezoliucijoje Izraelis raginamas laikytis tarptautinės teisės ir išvesti savo karines pajėgas, nedelsiant nutraukti bet kokią naują gyvenviečių veiklą, evakuoti visus naujakurius iš okupuotų žemių ir išardyti atskyrimo sieną, kurią ji pastatė okupuotame Vakarų Krante. Be to, Generalinė Asamblėja pareikalavo, kad Izraelis grąžintų žemę ir kitą „nekilnojamą turtą“, taip pat visą turtą, konfiskuotą nuo okupacijos pradžios 1967 m., ir visas kultūros vertybes bei turtą, paimtą iš palestiniečių ir jų institucijų (čia).

Pripažinta, kad Izraelis yra okupavęs Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę. Nuo 1967 m. Izraelis Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje pastatė apie 160 gyvenviečių, kuriose gyvena apie 700 000 žydų. Teismas nurodė, kad gyvenvietės buvo nelegalios. Teigiama, kad Izraelio pasitraukimas iš Gazos Ruožo 2005 metais taip pat nesustabdė Izraelio okupacijos šioje srityje, nes jis vis dar veiksmingai ją kontroliuoja (čia).