Teiginiai


COVID – tai karinė operacija, kurią Vakarų Vyriausybės nukreipė prieš savo šalių gyventojus. Jos tikslas buvo priversti žmones vakcinuotis, kad jie po to masiškai mirtų.

Verdiktas


Melas. Naujausiose ataskaitose teigiama, kad SARS-CoV-2 virusas, sukeliantis COVID-19, nėra genetiškai modifikuotas arba sukurtas kaip biologinis ginklas. Be to, yra daugybė įrodymų, kad vakcinacija nuo šios ligos padėjo išsaugoti milijonus gyvybių, o ne pražudė žmones.

Melo detektoriaus komentaras


Šią sąmokslo teoriją socialiniuose tinkluose paskleidė žinomas antivakseris, JAV žurnalistu prisistatantis Alex Jones, kuris iki šiol yra paskleidęs daugybę melo apie koronavirusą ir vakcinas nuo COVID-19 (čia).

Melaginga žinutė

Tiesa ta, kad COVID-19 tikrai nėra karinė operacija. Yra dvi hipotezės apie COVID-19 kilmę: kontaktas su užsikrėtusiu gyvūnu arba nutekėjimas iš laboratorijos. Tačiau nėra pakankamai įrodymų, patvirtinančių bet kurį šių versijų. Naujausiose žvalgybos ataskaitose teigiama, kad SARS-CoV-2 nėra genetiškai modifikuotas arba sukurtas kaip biologinis ginklas (čia).

2019 metų gruodžio 12 dieną Kinijos Hubei provincijoje, Uhano mieste, pacientų grupė pradėjo jausti netipinės į pneumoniją panašios ligos simptomus, pacientai blogai reagavo į standartinį gydymą. 2020 m. sausio 7 d. Kinijos visuomenės sveikatos pareigūnai nustatė, kad naujas koronavirusas yra protrūkio sukėlėjas. 2020 m. vasario 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė oficialų ligos, sukeliančios 2019 metų naujojo koronaviruso protrūkį, pavadinimą: „COVID-19“. Naujasis šios ligos pavadinimas yra sutrumpinta „Coronavirus Disease 2019“ versija. Kai 114-oje šalių buvo nustatyta daugiau nei 118 rūkst COVID-19 atvejų, o 4291 žmogus mirė nuo šios ligos, 2020 m. kovo 11 d. PSO paskelbė COVID-19 pandemija (čia).

Šių metų balandžio 13 dienos duomenimis, pasaulyje buvo užfiksuoti 707,5 mln. koronaviruso atvejų. Dauguma žmonių pasveiko, tačiau šis virusas pareikalavo net 7 mln. žmonių gyvybių (čia).

Pripažįstama, kad suvaldyti šią pandemiją padėjo tik itin greitai sukurtos vakcinos, nors apie jas ir buvo paskleista daug dezinformacijos.

PSO paskelbė, kad nuo COVID-19 vakcinos, kurios pradėtos naudoti 2020 m. gruodį, mirtis nuo pandemijos sumažino mažiausiai 57 proc., o PSO Europos regione išgelbėjo daugiau nei 1,4 mln. gyvybių. Dauguma išgelbėtųjų buvo 60 metų ir vyresni – grupė, kuriai gresia didžiausia sunkios ligos ir mirties nuo SARS-CoV-2 viruso rizika (čia).

2022 m. birželio mėn. žurnale „The Lancet“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad per pirmuosius vakcinos įvedimo metus jos išgelbėjo maždaug 19,8 mln. gyvybių visame pasaulyje (čia).

2024 m. vasarį buvo paskelbtas didžiausias iki šiol recenzuotas Covid-19 vakcinų saugumo tyrimas. Jo autoriai ir nepriklausomi ekspertai teigė, kad tyrimai patvirtina, kad nepageidaujamos vakcinacijos reakcijos yra retos ir kelia daug mažesnę riziką nei COVID-19 liga (čia).

Tarptautinės vaistų reguliavimo institucijų koalicija (ICMRA) taip pat paskelbė pareiškimą apie COVID-19 vakcinų, kurios dabar naudojamos daugiau nei dvejus metus, saugumą. Jame teigiama, kad įrodymai, gauti po daugiau nei 13 milijardų visame pasaulyje paskiepytų vakcinų dozių, rodo, kad COVID-19 vakcinos yra labai geros saugos visose amžiaus grupėse. Patvirtintų vakcinų nauda gerokai viršija galimą riziką (čia).

„Nėra įrodymų, kad COVID-19 vakcinos prisidėjo prie per didelio mirtingumo per pandemiją. Per didelis mirštamumas iš esmės sutampa su SARS-CoV-2 infekcijų smailėmis, ypač per pirmąsias bangas, kai vakcinų nebuvo. Tiesą sakant, yra tvirtų įrodymų, kad vakcinos nuo COVID-19 gelbsti gyvybes ir apsaugo nuo rimtos žalos, susijusios su SARS-CoV-2 infekcija. Nauji įrodymai taip pat rodo, kad žmonėms, kurie buvo paskiepyti, yra mažesnė tikimybė užsikrėsti COVID“, – konstatuojama pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją