Teiginiai

Laimo liga yra JAV sukurtas biologinis ginklas.

Verdiktas

Melas. Laimo liga egzistavo gerokai anksčiau nei teigia internautai. Ligos simptomai buvo aprašomi bent XIX a. pabaigoje. Vieši šaltiniai nurodo, kad JAV laboratorija vykdė patogenų, platinamų per vabzdžius ir augalus, tyrimus. Tačiau niekad nedarė tyrimų su Laimo liga.

Melo detektoriaus komentaras

Pirmieji Europoje atlikti tyrimai galėjo aprašyti tik Laimo ligos požymius. 1883 m. Breslau, Vokietijoje (dabartiniame Vroclave, Lenkijoje), gydytojas Alfredas Buchwaldas aprašė vyrą, kuris 16 metų sirgo degeneraciniu odos sutrikimu. Neurologiniai sutrikimai po erkių įkandimų buvo pastebėti XX a. trečiajame dešimtmetyje. Prancūzų gydytojai Garinas ir Bujadoux aprašė ūkininką, kuriam po erkės įkandimo pasireiškė skausmingas sensorinis radikulitas ir lengvas meningitas (čia).

Klaidinanti žinutė

Šiuolaikinis supratimas apie Laimo ligą prasidėjo XX a. septintajame dešimtmetyje, kai netoli Old Laimo miestelio (Konektikuto valstijoje) pradėjo plisti erkių platinama liga. Daktaras Allenas Steere’as ir jo komanda pirmą kartą nustatė Laimo ligą kaip atskirą ligą (Liga įgavo pavadinimą dėl Old Laimo miestelio). 1981 m. atrasta Laimo ligą sukelianti bakterija Borrelia burgdorferi. Iki šio atradimo apie Laimo ligą buvo žinoma daugiausia iš jos simptomų (čia).

Vienas seniausių Laimo ligos atvejų aptiktas 5300 metų senumo mumijos kūne (čia).

Laimo liga kaip biologinis ginklas?

Nuo 1952 m. JAV mokslininkai griežtai saugomame Plum Islando augalų ir gyvūnų ligų centre tyrė ligas, galinčias turėti didelį ekonominį poveikį gyvulininkystės ir žemės ūkio pramonei. Laboratorija priklausė JAV kariuomenei, tad buvo atliekami biologinių ginklų, skirtų naudoti prieš gyvulius (tačiau ne prieš žmones) tyrimai. 1969 m. JAV Prezidento direktyva panaikinus šią programą, ji buvo perduota JAV Žemės ūkio departamentui, kuriam ir dabar priklauso laboratorija.

Vieši šaltiniai nurodo, kad Plum Islando mokslininkai vykdė patogenų, platinamų per vabzdžius ir augalus, tyrimus (čia). Tačiau mokslininkai netyrinėja ir niekad netyrė Laimo ligos (čia).

Nors socialiniuose tinkluose teigiama, kad JAV mokslininkai sukūrė Laimo ligą, bet ligą sukeliančios erkės egzistavo gerokai anksčiau, nei buvo įkurta Plum Islando laboratorija.

Laboratorijos teorija nepasiteisina ir dėl to, kad, nors tam tikrus patogenus galima naudoti kaip biologinį ginklą, bet jie privalo sukelti sunkią negalią ar mirtį per trumpą laiką. Laimo liga nėra tokia infekcija. Dauguma žmonių, kurie suserga Laimo liga ir anksti gauna gydymą, pasveiksta. Negydomi ligoniai gali susirgti artritu ar neurologinėmis ligomis, bet mirties atvejai pasitaiko itin retai (čia).

Sąmokslo teorija dėl Laimo ligos kyla ir dėl istorinių neetiškų JAV vyriausybės eksperimentų su civiliais gyventojais. Pavyzdžiui, Tuskegee sifilio eksperimentas, kurio metu afroamerikiečiams vyrams, sergantiems sifiliu, buvo atsisakyta skirti gydymą. Vyrai buvo stebimi sveikatos priežiūros darbuotojų, tačiau jiems buvo duodami tik placebo preparatai, tokie kaip aspirinas ir mineraliniai papildai, nepaisant to, kad 1947 m. penicilinas tapo rekomenduojamu sifilio gydymo metodu (čia).