Teiginiai

Baltijos jūroje ties Suomijos įlanka užfiksuotas žalios spalvos vanduo.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įrašas, nors ir yra tikras, neturi nieko bendro su Baltijos jūra, nes jame vaizduojama 2021 m. „žydėjusi“ Ukrainos upė Dniepras.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose lietuvių ir anglų kalbomis platinamas vaizdo įrašas, kuriame vaizduojamas žalias vandens telkinys ir teigiama, kad šis vaizdas užfiksuotas Baltijos jūroje ties Suomijos įlanka.

Melagingas įrašas

Ir nors pats vaizdo įrašas yra tikras, jis padarytas ne dabar ir ne Baltijos jūroje, o 2021 m. Ukrainoje, Dniepro upėje. Vaizdo įrašu 2021 m. rugpjūčio 17 d. savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo jo autorė Čerkasų gyventoja Iryna Verbivska (čia). O Ukrainos žiniasklaidos dėmesio (čia, čia, čia, čia ir čia) įrašas sulaukė tuomet, kai juo pasidalijo tuomet jau buvęs laikinasis šalies Aplinkosaugos inspekcijos vadovas ir buvęs parlamentaras Jehoras Firsovas (čia).

Tiesa, nepatikslinta, kurioje Ukrainos srityje nufilmuotas vaizdo įrašas. Dniepras teka per Kyjivo, Dniepropetrovsko, Zaporižios ir Chersono sritis, kol savo vagą baigia Juodojoje jūroje. I. Verbivska tik rašė, kad „nuvažiavome beveik 100 km palei Dnieprą“.

„Vanduo kasmet vis blogėja, viskas nusėta negyvomis žuvimis, netrukus Dniepras pavirs pelke, ir dėl to kalti žmonės ir tik žmonės“, – rašė vaizdo įrašo autorė.

Ukrainos naujienų agentūra „Unian“ atkreipė dėmesį, kad „vasarą Dniepro vanduo įgauna skirtingus žalios spalvos atspalvius, nes „žydi“ – vandenyje sparčiai dauginasi dumbliai (čia). Ukrainiečių ekologė Marijana Ginzula sakė, kad žalias Dniepras yra kasmetinis ir vis prastėjantis vaizdas (čia). Ekologė Dniepro „žydėjimą“ sieja su vandens tarša – jame fiksuojama daug fosfatų nuo skalbiklių.

Baltijos jūrai taip pat būdingas kasmetinis vandens „žydėjimas“ (čia), nes šis vandens telkinys yra viena labiausiai užterštų jūrų pasaulyje (čia). NASA ir Europos kosmoso agentūra Baltijos jūros vandens „žydėjimą“ dažnai fiksuoja net iš kosmoso (čia).