Teiginiai

Lietuvoje vidutinė elektros kaina yra viena didžiausių visoje Europoje.

Verdiktas

Melas. Lietuvoje per pirmuosius aštuonis šių metų mėnesius vidutinė didmeninė elektros kaina siekia 86,6 Eur/Mwh ir yra artima Europos Sąjungos šalių vidurkiui (74,4 Eur/Mwh). Tuo tarpu daugiausia už elektrą moka italai (100,3 Eur/Mwh).

Melo detektoriaus komentaras

Šią savaitę socialiniuose tinkluose žaibiškai išplito melaginga žinia apie elektros kainas Europos šalyse. Paveikslėlio pavidalu plintančioje duomenų lentelėje nurodoma, kad lietuviai už elektrą 2024 metais moka bene daugiausiai – 117,57 Eur/Mwh. Dar plačiau atverti piniges tenka tik estams, kuriems elektra kainuoja 126,66 Eur/Mwh. Tuo tarpu turtingiausių Europos valstybių, pavyzdžiui, Nyderlandų, Danijos, Vokietijos ar Liuksemburgo, gyventojai už elektrą moka mažiausiai – maždaug 76 – 78 Eur/Mwh.

Paveikslėlis išprovokavo aštrias lietuvių emocijas socialiniuose tinkluose. Juo pasidalinusieji piktinosi, esą Lietuva visada pirma aukštų kainų ir savižudybių statistinėse lentelėse. Komentaruose už brangią elektrą ironiškai dėkota konservatoriams, linksniuotos Jungtinės Amerikos Valstijos, Europos Sąjunga.

„Melo detektoriui“ pavyko aptikti, kad tas pats paveikslėlis internete pradėtas platinti rugsėjo 8 d., kai juo pasidalino airių kilmės nuomonės formuotojas „Digital Dinny“. Vyras socialinėse paskyrose nurodo, kad dalinasi skaitmeninės rinkodaros patarimais ir gudrybėmis, padedančiomis tobulinti rinkodaros įgūdžius internete. Elektros kainų lentelė panašiu metu pasirodė jo „TikTok“ (čia) ir „Facebook“ (čia) paskyrose. Vyras paskyrose platino ir kitas tokio paties dizaino statistinių duomenų lenteles, kuriose pateikiami įvarūs duomenys apie kainas, pardavimus, atlyginimus. Tiesa, paskyrose daugiausia buvo dalinamasi su Airija susijusiomis lentelėmis.

Vėliau tą pačią elektros kainų lentelę ėmė platinti ir lietuviškos paskyros. Pavyzdžiui, rugsėjo 13 d. „Facebook“ grupėje „Bambaliniai“ paviešintas pranešimas buvo peržiūrėtas daugiau nei 37 tūkst. kartų, o tą pačią dieną grupėje „Lietuvos kronikos“ paskelbta žinutė peržiūrėta daugiau nei 34,5 tūkst. kartų.

Klaidinančios žinutės

Į socialiniuose tinkluose platinamą dezinformaciją apie neva didžiausias tarp ES šalių elektros kainas Baltijos šalyse netruko sureaguoti Lietuvos energetikos agentūra, pasidalinusi pranešimu, kuriame paviešinta atlikta didmeninių elektros kainų analizė.

„Baltijos šalyse vartotojų mokama elektros energijos kaina atitinka vidutinę ES valstybių elektros energijos kainą ir fiksuojama elektros energijos kainų mažėjimo tendencija“, – pranešime nurodė Lietuvos energetikos agentūros Energetikos duomenų analizės centro analitikas Dovydas Balčiūnas.

Pateiktoje diagramose matyti, kad pirmuosius aštuonis 2024 m. mėnesius Lietuvoje ir Latvijoje didmeninė elektros kaina siekė 86,6 Eur/Mwh, o Estijoje – 87,9 Eur/Mwh, taigi, beveik trečdaliu mažiau nei nurodoma socialiniuose tinkluose pateiktoje lentelėje. Tokios kainos nėra pernelyg nutolusios nuo ES vidurkio, kuris šių metų sausio – rugpjūčio mėnesiais siekė 74,4 Eur/Mwh.

Elektros kainų palyginimas ES šalyse

Didžiausia vidutinė didmeninė elektros kaina šiais metais fiksuota Italijoje (100,3 Eur/Mwh), Airijoje (98,2 Eur/Mwh) ir Graikijoje (92,4 Eur/Mwh). Tuo tarpu mažiausiai per tą patį laikotarpį už elektrą mokėjo prancūzai (47,9 Eur/Mwh), suomiai (45,8 Eur/Mwh) ir švedai (37,4 Eur/Mwh) (čia).

Kaip LRT radijui teigė Energetikos ministras Dainius Kreivys, melaginga informacija apie tai, kad Baltijos šalyse elektros kaina yra didžiausia Europoje, nėra vienintelis toks atvejis. Neseniai Latvijos gyventojai per „Whatsapp“ susirašinėjimo programėlę melagingai gąsdinti visuotiniais elektros tiekimo sutrikimais, kurie iš tiesų neįvyko. Žinutėse gyventojams liepta pasirūpinti vandeniu ir kitomis būtinomis išgyventi priemonėmis, nes, esą, ilgai nebus elektros (čia).

Šios informacinės atakos pastebimos likus keliems mėnesiams iki Baltijos šalių pasitraukimo iš bendros su Rusija ir Baltarusija elektros energetikos sistemos sutarties (BRELL) 2025 m. vasario mėnesio 8 d. Ministro teigimu, artėjant šiai datai Baltijos šalyse daugės su elektros tema susijusios dezinformacijos.