Teiginiai

Joe Bidenas tarė griežtą „ne“, kai žurnalistė paklausė, ar JAV vyriausybė turi papildomų išteklių padėti amerikiečiams, nukentėjusiems nuo audros „Helene“.

Verdiktas

Melas. Išklausius visą J. Bideno repliką galima suprasti, kad dosnus federalinės pagalbos paketas jau buvo suplanuotas, nors nukentėjusios teritorijos lėšų dar net nepaprašė. Tiek interviu, tiek viešų pasisakymų metu prezidentas akcentavo, kad sieks visais įmanomais būdais padėti nukentėjusiems nuo „Helene“ amerikiečiams.

Melo detektoriaus komentaras

Socialinių tinklų vartotojai platina kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašą, kuriame girdimas į žurnalistės klausimus atsakinėjantis kątik iš lėktuvo išlikęs JAV prezidentas Joe Bidenas. Prastos kokybės vaizdo įraše, kuriame prezidento balsą nustelbia sraigtasparnio triukšmas, mažai kas girdėti, tačiau šalia paliktame vieno įrašu pasidalinusio asmens žinutėje nurodoma, kad prezidentas atsisakė padėti nukentėjusiems nuo „Helene“ amerikiečiams, kai, tuo tarpu, Ukrainai JAV švaisto didžiulius pinigus.

Visų pirma, praūžusi audras „Helene“ nėra niekaip susijusi su Ukraina ir ten vykstančiu karu, o panašaus pobūdžio žinutėmis su nekorektiškais palyginimais siekiama perduoti Kremliui palankų naratyvą.

Be to, prezidento replika žurnalistei nereiškia, kad nukentėję amerikiečiai bus palikti likimo valiai. Atvirkščiai, J. Bidenas komentavo, kad nukentėjusioms valstijoms net nepaprašius pagalbos, jau buvo nuspręsta skirti nemenką pagalbos paketą.

Klaidinanti žinutė

Kelios valandos iki įrašui išplintant socialiniuose tinkluose, tuo pačiu interviu „Youtube“ paskyroje pasidalino „ABS-CBN News“ (čia). Šiame įraše garso kokybė kiek geresnė, todėl aiškiau girdisi, ką norėjo akcentuoti J. Bidenas.

Pirmiausia prezidentas įvertina „Helene“ padarinius, kaip tragiškus ir pamini, kad daroma viskas, ką galima situacijai pagerinti, kad Federalinė nepaprastosios padėties valdymo agentūra (FEMA) jau dirba įvykio vietoje Floridoje. Viena žurnalistė užduoda klausimą, ar federalinė valdžia turi daugiau resursų, kuriuos galėtų suteikti nukentėjusiems, o J. Bidenas į šį klausimą atsako: „Ne, mes juos davėme. Mes iš anksto suplanavome nemažą dalį, nors jie dar neprašė.“ Taigi, nors J. Bidenas sakinio pradžioje pasako neiginį „ne“, iš tiesų, išgirdus visą frazę galima suprasti, kad federalinė valdžia jau suplanavo skirti nemažą dalį paramos, nors nukentėjusieji jos dar net neprašė.

Vėliau būtent šia iškartpa pasidalinę socialiniai vartotojai puolė tvirtinti, esą J. Bidenas amerikiečiams tarė „ne“, tokiu būdu bandydami paveikti menkiau anglų kalbą išmanančius vartotojus, kurie galėjo nesuprasti tikslios J. Bideno replikos.

Baltieji rūmai jau paskelbė, kad prezidentas patvirtino nepaprastąją padėtį Tenesyje, taip atverdamas kelią federalinių lėšų nukentėjusiesiems skyrimui (čia). Nepaprastoji padėtis taip pat patvirtinta Virdžinijoje (čia)