Teiginiai

Joe Bidenas ketina neleisti būsimam [JAV] prezidentui užbaigti Ukrainos karo 10 metų susitarimu.

Verdiktas

Melas. Tarp Ukrainos ir kitų šalių 10 metų laikotarpiui pasirašomi susitarimai neturi jokios įtakos Rusijos sukelto karo prieš Ukrainą pabaigai, išskyrus tai, kad teikiama pagalba gali padėti tą karą greičiau laimėti. JAV ir Ukraina tokį susitarimą planuoja pasirašyti birželį.

Melo detektoriaus komentaras

G7 valstybių grupė pernai liepą Vilniuje vykusiame NATO viršūnių susitikime pasirašė bendrą deklaraciją, kuria įsipareigojo su Ukraina nustatyti „ilgalaikius saugumo įsipareigojimus ir susitarimus“, dėl kurių būtų deramasi dvišaliai. Susitarimuose žadama tęsti karinės ir saugumo pagalbos teikimą, paramą plėtojant Ukrainos gynybos pramonės bazę, Ukrainos karių mokymą, dalijimąsi žvalgybos duomenimis ir bendradarbiavimą bei paramą kibernetinei gynybai (čia).

Didžioji Britanija šiemet sausį tapo pirmąja šalimi, pasirašiusią vieną iš saugumo sutarčių su Ukraina 10 metų laikotarpiui, nes per tiek laiko Ukraina tikisi tapti NATO nare.

Tokius saugumo susitarimus 10 metų su Ukraina taip pat pasirašė Vokietija ir Prancūzija, vėliau prisijungė Danija, Kanada, Italija, Nyderlandai, Suomija, Latvija, Ispanija, Belgija, Portugalija, Norvegija ir Islandija.

Melaginga žinutė

Ukrainos prezidento patarėjas užsienio reikalų klausimais Ihoris Žovkva kaip „labai svarbią“ išskyrė Didžiosios Britanijos susitarimo nuostatą, pagal kurią per 24 valandas gali būti surengtos konsultacijos, kad būtų suteikta greita ir ilgalaikė pagalba. Tai, anot jo, viršija „liūdnai pagarsėjusį“ 1994 m. Budapešto memorandumą, pagal kurį Britanija, Rusija ir JAV suteikė Ukrainai saugumo „garantijas“ mainais už branduolinių ginklų atsisakymą savo teritorijoje (čia).

„The Finansial Times“ pranešė, kad Volodymyras Zelenskis ir JAV prezidentas Joe Bidenas dvišalį saugumo susitarimą turėtų pasirašyti kitą mėnesį Italijoje vyksiančio Didžiojo septyneto susitikimo kuluaruose. Tai esą bus padaryta iki Ukrainos organizuoja taikos viršūnių susitikimo Šveicarijoje (čia).

JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeas patvirtino, kad JAV su Ukraina nori sudaryti saugumo sutartį 10 metų laikotarpiui. Ja bus siekiama paremti Ukrainos saugumą ir stiprinti karinį-pramoninį kompleksą. „Mūsų 10 metų trukmės susitarime Jungtinės Valstijos rems Ukrainos saugumą ir gynybą įvairiais kariniais pajėgumais, nuo oro gynybos iki bepiločių orlaivių iki išminavimo“, – sakė jis. Pasak jo, jei Rusija ar kas nors kitas puls Ukrainą, JAV nedelsdamos bendradarbiaus su Ukraina aukščiausiu lygiu, kad derintų, kaip šalis galėtų atremti grėsmę (čia).

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis akcentavo, kad saugumo bendradarbiavimo sutartys su kitomis šalimis pasirašomos ne todėl, kad karas tęsis visą tą laiką. Jis paaiškino, kad šios sutartys yra dėl strateginės partnerystės, o ypač dėl rekonstrukcijos, humanitarinės krypties, medicinos, reabilitacijos, taip pat išminavimo.

Tuo pačiu metu, kaip pažymėjo Ukrainos vadovas, pagalbos teikimas Ukrainai priklauso nuo partnerių, nes šios saugumo sutartys neturi privalomos teisinės galios (čia).

„Nepaisant teisinės galios neturėjimo, dabartiniai saugumo susitarimai rodo tvirtą politinį įsipareigojimą remti Ukrainą trumpuoju laikotarpiu. Jų lankstumas, su sąlyga, kad visos pasirašiusios šalys įgyvendins tai, ką pažadėjo, galėtų suteikti Ukrainai daug išteklių, kad atsispirtų Rusijos agresijai – ir galėtų būti rimtas argumentas priversti Rusiją nutraukti karą, atremdamas Kremliaus viltį, kad Vakarai pavargs remti Ukrainą“, - susitarimų naudą komentavo Europos užsienio santykių taryba (čia).