Teiginiai

Japonijoje iš skiepyto žmogaus kraujo neima, tai reikėtų įsivaizduoti, ką padarė skiepukai.

Verdiktas

Melas. Japonijoje žmonės, kurie yra paskiepyti nuo koronaviruso, gali būti kraujo donorais. Tokia pati tvarka galioja ir kitose pasaulio šalyse.

Melo detektoriaus komentaras

Melagystė apie tai, kad Japonijoje COVOD-19 paskiepyti žmonės negali būti kraujo donorais galimai buvo sukurta dėl dviejų priežasčių.

Viena jų ta, kad nuo 2024 m. kovo 31 d. Japonija baigė nemokamą vakcinacijos nuo COVID-19 programą. Tai reiškia, kad nuo šiol nemokamai COVID-19 vakcina bus skiepijami 65 metų amžiaus ir vyresni žmonės, kuriems yra didelė rizika susirgti sunkiais ligos simptomais, o kiti, norėdami pasiskiepyti, turės susimokėti (čia).

Antroji priežastis – šiemet kovą pasirodęs tyrimas, kuris įspėjo apie tariamą pavojų sveikatai, susijusį su „genetinės medžiagos perpylimu vakcinomis“. Tačiau tai ne kolegų peržiūrėtas ir kokybiškame moksliniame žurnale paskelbtas tyrimas, o paprastas „išankstinis spausdinimas“, paskelbtas svetainėje, kurioje priimamos publikacijos be išankstinio korektūros (čia). Tyrimą „atliko“ prieš vakcinaciją nusiteikęs mokslininkas, mokslo bendruomenė jo nerecenzavo. Vienas iš tyrimo autorių yra Masanori Fukushima, buvęs profesorius, buvęs Japonijos vakcinų vadovo Taro Kono pramintas „anti-vakcinų demagogu“ (čia).

Melaginga žinutė

Ir nors teiginiai, kad Japonija jau uždraudė COVID-19 vakcinos gavėjams duoti kraujo paplito plačiai, jais buvo dalijamasi Tailande, Pietų Korėjoje ir JK, tai yra melas, nes Japonija neuždraudė nuo koronaviruso paskiepytiems asmenims būti kraujo donorais.

Japonijos Raudonasis Kryžius savo svetainėje paaiškino, kad paskiepyti asmenys gali būti kraujo donorais. Raudonasis kryžius tik pataria donorams po mRNR vakcinos palaukti 48 valandas prieš duodant kraujo, kai, pavyzdžiui, po pasiutligės skiepų duoti kraujo negalima metus (čia).

Amerikos Raudonasis kryžius savo svetainėje nurodo , kad pasiskiepiję nuo COVID-19 gali duoti kraujo. Paskiepijus patvirtinta vakcina nuo koronaviruso, nėra jokio ypatingo laiko limito (čia).

Prancūzijos kraujo įstaigos (EFS), kuri koordinuoja kraujo donorystę, medicinos direktorius Pascale Richardas dar pernai spalio 7 d. AFP paaiškino, kad nėra skirtumo tarp žmonių, paskiepytų nuo COVID-19 ir neskiepytų – visi gali būti kraujo donorais (čia ir čia).

„Tebesklindant dezinformacijai apie vakcinaciją nuo COVID-19 ir kraujo donorystę, Amerikos kraujo centrai, Kraujo ir bioterapijos pažangos asociacija (AABB) ir Amerikos Raudonasis kryžius pakartoja apie Amerikos kraujo tiekimo saugumą ir užtikrina visuomenę, kad vakcinos nėra pavojingos ir nėra pavojaus pacientams, kuriems perpilamas skiepytų donorų kraujas. Kraujo donorystė iš asmenų, kurie buvo paskiepyti COVID-19 vakcina, yra saugi perpylimui. Panašiai kaip ir kitos vakcinos, pvz., nuo tymų, kiaulytės ar gripo, vakcinos nuo COVID-19 sukurtos taip, kad sukurtų imuninį atsaką, kad padėtų apsaugoti asmenį nuo ligų, tačiau pačios vakcinos komponentai nesidaugina perpilant kraują ir nekeičia kraujo recipiento DNR. Apibendrinant galima pasakyti, kad nėra jokių mokslinių įrodymų, įrodančių neigiamas paskiepytų donorų kraujo produktų perpylimo pasekmes, todėl nėra medicininės priežasties neleisti būti kraujo donorais asmenims, kurie buvo paskiepyti nuo COVID-19“, – skelbiame bendrame įvairių organizacijų pareiškime (čia).