Teiginiai


COVID-19 vakcinuose ir testuose buvo liuciferazės baltymas.

Verdiktas


Melas. Nėra jokių įrodymų, patvirtinančių teiginį, kad COVID-19 vakcinose ir testuose buvo liuciferazės baltymas. Taip pat socialinių tinklų įrašuose neteisingai pristatomas baltymas, kuris organizmuose sukelia bioliuminescenciją (procesą, kada gyvi organizmai sugeba išskirti šviesą).

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniame tinkle „Facebook“ teigiama, kad įrenginiai (kaip išmaniosios lemputės) gali atpažinti žmoguje esantį liuciferazės baltymą, jei šis pasiskiepijo COVID-19 vakcina ar atliko testą.

Bioluminescencija – tai procesas, kurio metu vykstant cheminėms reakcijoms susidaro šviesa. Viena iš proceso sudedamųjų dalių yra luciferinas, kuris, reaguodamas su deguonimi, skleidžia šviesą. Šį procesą katalizuoja bioliuminescencinis fermentas luciferazė. Daugybė organizmų atlieka bioliuminescenciją per luciferazę, pavyzdžiui, jonvabaliai, medūzos ir bakterijos (čia).
Melaginga žinutė

Bioluminescencija leidžia mokslininkams stebėti biologinius procesus, pavyzdžiui, genų raišką, naviko progresavimą ir baltymų sąveiką. Todėl liuciferazė plačiai naudojama biologiniuose ir medicininiuose tyrimuose ir buvo naudojama kaip įrankis tiriant SARS-CoV-2 virusą (čia).

Remiantis JAV Maisto ir vaistų administracijos pateiktais sąrašais, fermentas liuciferazė nebuvo nei vienos COVID-19 vakcinos sudedamoji dalis (čia).

Kanados vyriausybės teigimu, COVID-19 PGR testai turi būti pagaminti iš poliesterio, dirbtinio šilko arba nailono (čia). Tačiau čia irgi neužsimenama apie liuciferazę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją