Teiginiai

JAV Teksase buvo pastatyta beždžionių dievo Hanumano statula. Renginys siejamas su ekstremalios situacijos paskelbimu dėl beždžionių raupų.

Verdiktas

Melas. Hanumanas tikrai nėra beždžionių dievas, o šios dievybės statulos pastatymas teksane tikrai nesusijęs su beždžionių raupais.

Melo detektoriaus komentaras

90 pėdų aukščio Hanumano, induistų dievybės, pusiau žmogaus ir pusiau beždžionės, statula Teksase, Hiustone buvo pastatyta rugpjūčio 15 dieną, o po kelių dienų inauguruota. Statula iškilo Šri Ashtalakshmi šventykloje. Induistai Hanumaną laiko nemirtinga būtybe, kuris žinomas dėl savo atsidavimo indų dievui Ramai ir dorybių, tokių kaip savikontrolė (čia).

Statula buvo pavadinta „Sąjungos“ statula ir primena Hanumano vaidmenį sujungiant Šri Ramą ir Sitą. Projekto vizionierius yra Jo Šventenybė Sri Chinnajeeyar Swamiji (čia).

Statulai skirtoje interneto svetainėje „Statue of Union“ rašoma, kad ši statula yra aukščiausia Šiaurės Amerikos Hanumano statula, kuris yra „jėgos, atsidavimo ir nesavanaudiškos tarnystės įsikūnijimas“. „Tai yra galimybė mums, kaip bendruomenei, nubrėžti kelią ateities kartoms siekti dieviškų Hanumano palaiminimų“, – rašoma svetainėje. Joje teigiama, kad statula spinduliuoja geranoriškumu, jėga ir viltimi. Sąjungos statula yra skirta sukurti dvasinį epicentrą, kuriame širdys ras paguodą, protas – ramybę, o sielos – kelią į transcendenciją (čia).

Kadangi Hanumano statulos projekto vizionierius yra Jo Šventenybė Sri Chinnajeeyar Swamiji, jos sukūrimas ir pastatymas nėra niekaip susijęs su beždžionių raupais.

Melaginga žinutė

Hanumanas paprastai garbinamas šventovėse, skirtose pačiai dievybei, arba kaip pagalbinė figūra Ramai skirtose šventyklose. Hanumano istoriją per dešimtmečius pritaikė įvairios kultūros. Tačiau seniausia yra sanskrito Ramayana of Sage Valmiki (čia).

Tik sutapimas, kad rugpjūčio 14 dieną Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius paskelbė, kad raupų protrūkis yra tarptautinio susirūpinimo visuomenės sveikatos ekstremalioji situacija (čia).