Teiginiai

„Fox 4“ žinių vedėjas Mattas Stewartas ir jo žmona Chrissy Stewart dėl COVID-19 skiepų susirgo „turbo vėžiu“.

Verdiktas

Melas. Mattui Stewertui vėžys diagnozuotas dar 2020 m. gruodžio pradžioje, tada, kai plataus masto skiepijimo programos dar neprasidėjo, o jo žmonai – 2021 m. lapkričio mėnesį. Nors tiksliai nėra žinoma, kada pora pasiskiepijo nuo COVID-19, bet bent vienas „Facebook“ įrašas liudija, kad tai įvyko iki 2021 m. balandžio mėnesio 18 dienos.

Melo detektoriaus komentaras

„Emmy apdovanojimų laureatas ir Fox 4 ryto žinių vedėjas Mattas Stewartas atskleidė, kad jam ir jo žmonai Chrissy buvo diagnozuotas turbo vėžys. Jie abu yra visiškai paskiepyti, o Mattas aktyviai propagavo COVIDuko/19 vakcinacijos skatinimą Kanzas Sityje“, – teigiama identiškuose socialinių tinklų pranešimuose.

Internautai dalinasi ekrano nuotrauka iš portalo „The People’s voice“. Tai yra žinomas melagingos informacijos šaltinis.

Tiesa, kad Mattui Stewertui ir jo žmonai Chrissy Stewart diagnozuotas vėžys, tačiau tai neturi nieko bendro su skiepais nuo COVID-19.

Mattas Stewartas dar 2020 m. gruodžio 2 d. savo „Facebook“ paskyroje paskelbė apie jį ištikusią ligą (čia).

„Neseniai man buvo atlikta kolonoskopija. Nenorėjau, bet žmona primygtinai reikalavo. Man tik 45-eri, įrodinėjau. Palauksiu, kol man sukaks 50 metų. Esu sveikas. Gerai maitinuosi. Sportuoju. Jai tai nerūpėjo. Ji pagrasino, kad užsirašys pas gydytoją už mane, todėl pagaliau nuėjau. Ir spėkite ką? Jie rado vėžį“, – Mattas Stewartas apie ligos pradžią pranešė savo „Facebook“ paskyroje.

Klaidinanti žinutė

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) patvirtino pirmąjį skiepą nuo COVID-19 tik 2020 m. gruodžio mėn. 11 d. (čia).

Matto Stewarto žmonai simptomai pasireiškė maždaug 2021 m. gegužės mėnesį. Ji jautė lyg kažkas spaustų šonkaulius, šlapimo pūslę ir kitus vidaus organus (čia). 2021 m. lapkričio pradžioje M. Stewartas patvirtino, kad žmonai diagnozuota kiaušidės angiosarkoma (čia). Šis navikas kelia unikalių iššūkių dėl didelio atsinaujinimo dažnio ir atsparumo gydymui, tad išgyvenimo prognozės būna prastos (čia).

Žinoma, kad bent 2021 balandžio 18 d. M. Stewartas pasidalino žinia, jog jis ir jo žmona pasiskiepiję (čia). Tačiau kada tiksliai pora pasiskiepijo – nežinoma.

„Melo detektorius“ jau anksčiau rašė, kad nėra įrodymų, jog kokia nors COVID-19 vakcina gali sukelti „turbo vėžį“. Be to, liga būtent tokiu pavadinimu apskritai neegzistuoja (čia).