Teiginiai

Linvude, Škotijoje, ginklus ir amuniciją gaminančioje gamykloje įvyko didžiulis sprogimas ir gaisras, dėl to Baisogalos gyventojai turėtų suklusti, nes jų laukia panašus likimas.

Verdiktas

Melas. Gaisras Škotijoje įvyko elektros atliekų ir baterijų perdirbimo įmonėje, o ne ginklų ir amunicijos gamykloje.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose platinami du trumpi vaizdo siužetai, kuriuose nufilmuotas liepsnojantis pastatas. Fone vis pasigirsta sprogimai. Pasak vieno įrašu pasidalinusio asmens, veiksmas vyksta Škotijoje, Linvudo mieste, kur užsiliepsnojo ginklų ir amunicijos gamykla. „Įspėjimas Baisogalos miesto gyventojams. Linvudas, Škotija. Didelis gaisras su sprogimais įvyko pramoniniame miesto rajone. Pranešama, kad gaisras kilo gamykloje, kuri gamina ginklus ir amuniciją. Dėl didelio skeveldrų pavojaus uždaryti visi keliai aplink pramoninę zoną“, – rašoma socialiniuose tinkluose išplatintame pranešime.

Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ nusprendė įsitikinti, kokios yra vaizdo įrašuose matomo gaisro aplinkybės. Pasinaudojus atvirkštine vaizdų paieška galima aptikti daugiau to paties įrašo kopijų. Apie įvykį pranešė ir kelios didžiosios žiniasklaidos priemonės. „BBC“ paskelbė, kad pastatas iš tiesų užsiliepsnojo Škotijoje, Linvudo mieste, tačiau su lyg tuo panašumai su socialiniuose tinkluose paskelbta informacija baigiasi.

Gaisras įvyko ne ginklų ar amunicijos gamykloje, o „Enva“ elektros atliekų ir baterijų perdirbimo įmonėje. Saugos tarnybos į įvykio vietą iškviestos birželio 23 d. šioje vietoje pasigirdus stipriam sprogimui. Škotijos priešgaisrinė ir gelbėjimo tarnyba patarė gyventojams neiti iš namų, uždaryti langus. Žmonių aukų gaisro metu pavyko išvengti.

Aplinkos apsaugos agentūros „Sepa“ atstovas spaudai „BBC Scotland News“ komentavo, kad tiksli gaisro priežastis dar nežinoma, bet yra tikimybė, kad ją galėjo sukelti ličio baterija. Elektros atliekų gamykloje gausu išmestų ličio baterijų, tačiau dažnai žmonės šiuos įrenginius rūšiuoja neteisingai. Jei ličio baterijos patenka tarp likutinių ar mišrių atliekų, jos gali sukelti didelio gaisro pavojų.

Vietos policijos duomenimis, ugniagesiai gaisro vietą paliko liepos 30 d.