Teiginiai

Per traukinio avariją Ohajo valstijoje užsidegė Ukrainai skirti cheminiai ginklai. Pagrindinis jų, kuris įvardijamas, yra fosgenas, kuris kaip cheminis ginklas buvo naudojamas ir I Pasauliniame kare (ČIA).

Verdiktas

Melas. Fosgenas traukinio vagonuose nebuvo gabentas. Jis į aplinką išsiskyrė tuo metu, kai ėmė degti pagrindinis traukinio krovinys – vinilo chloridas. Jam degant gali išskirti dvi toksiškos dujos: vandenilio chloridą ir fosgeną.

Melo detektoriaus komentaras

Vasario 3 d. Rytų Palestinoje, Ohajo valstijoje, nuo bėgių nuriedėjo Norfolko pietų krovininis traukinys, gabenęs kelias potencialiai pavojingas chemines medžiagas. JAV aplinkos apsaugos agentūra paskelbė traukinio krovinių sąrašą. Kai kuriuose vagonuose buvo daugiau nekenksmingų medžiagų, įskaitant salyklo skysčius, manų kruopas ir šaldytas daržoves, o 11 vagonų buvo pakrauti galimai toksiško poveikio turinčių cheminių medžiagų: vinilo chlorido, butilakrilato, benzeno, etilheksilakrilato ir etilenglikolio monobutilo eterio.

Vasario 6 d. pareigūnai atliko kontroliuojamą vinilo chlorido išleidimą į aplinką, į specialiai iškastą tranšėją, kai viename iš krovininių vagonų pavojingai pakilo temperatūra. Dėl degančio vinilo chlorido grėsmingas juodų dūmų stulpas pakilo aukštai virš Rytų Palestinos.

Ekspertų teigimu, degdamas vinilo chloridas gali išskirti dvi toksiškas dujas: vandenilio chloridą ir fosgeną.

Pastarosios dujos yra itin pavojingos sveikatai. JAV Ligų ir kontrolės centras pateikė informaciją, kad fosgenas yra bespalvės nedegios dujos, turinčios ką tik nupjauto šieno kvapą. Tai yra pagaminta cheminė medžiaga, tačiau nedideli kiekiai susidaro natūraliai skaidant chlorintus junginius. Pažymėtina, kad fosgenas traukiniu, kuris pateko į katastrofą, nebuvo vežamas, šios dujos susidarė degant vinilo chloridui.

Pabrėžiama, kad fosgenas gali būti kenksmingas, jei juo kvėpuojate. Mažas kiekis gali sudirginti akis ir gerklę, todėl galite kosėti ar švokšti. Didesnis fosgeno dujų kiekis gali sukelti plaučių patinimą, todėl sunku kvėpuoti. Tai gali atsitikti greitai arba gali būti pastebėta tik kitą dieną. Dar didesnis lygis gali sukelti rimtą plaučių pažeidimą, kuris gali baigtis mirtimi.

Fosgenas I Pasauliniame kare buvo naudojamas kaip cheminis ginklas. Jis kvepia šienu, yra bespalvis, tad kariai iš pradžių nežinojo, kad gavo mirtiną dozę. Po dienos ar dviejų aukų plaučiai prisipildė skysčių ir jie pamažu užduso kankinančia mirtimi. Nors vokiečiai pirmieji mūšio lauke panaudojo fosgeną, jis tapo pagrindiniu sąjungininkų cheminiu ginklu. Fosgenas buvo atsakingas už 85 proc. cheminių ginklų mirčių per Pirmąjį pasaulinį karą.

Tai, jog po JAV įvykusios traukinio katastrofos, aptikta ir fosgeno, veikiausiai paskatino melagingas kalbas, kad į Ukrainą iš JAV, kuri yra didžiausia besiginančios šalies rėmėja, buvo gabenami cheminiai ginklai.

Tačiau tokios žinios ir sąsajų neišnaudojo net Rusijos propaganda. Duodamas interviu Rusijos naujienų agentūrai TASS specialusis Rusijos prezidento atstovas aplinkos apsaugai, ekologijai ir transportui Sergejus Ivanovas tik atkreipė dėmesį į politizuotą Vakarų reakciją į aplinkos katastrofą.

„Šie chemikalai dega jau savaitę. Per tą laiką rajone žuvo visos žuvys ir gyvūnai. Gaisras tęsiasi, į orą paleidžiamas fosgenas. Pirmojo pasaulinio karo metais fosgenas buvo oficialiai pripažintas cheminiu ginklu, yra išleidžiamo teršalo tipas. Ar manote, kad Amerikoje kas nors apie tai kalba ar rašo? Ne, visiškai ne. Įsivaizduokite, kad mūsų šalyje atsitiko kažkas panašaus į Ohajo incidentą. Prisiekiu, kad pasaulyje kiltų šurmulys: „Tai baisu, tai pasaulinė aplinkos katastrofa! Rusijos valdžia nieko nedaro!“, ir taip toliau, ir taip toliau. Tuo tarpu Amerikoje visi tyli. Tai yra ekologija – tai politika.“, - tik toks pateiškimas pasirodė iš Rusijos ir net neužsiminta, jog galimai šiuo traukiniu į Ukrainą buvo gabenti cheminiai ginklai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją