Teiginiai

Reperis Jay-Z pasikeitė vardą, atsivertė į judaizmą ir paprašė Izraelio pilietybės.

Verdiktas

Melas. Pranešimai apie Jay-Z permainas yra satyra, atliepianti jo artimo bičiulio reperio P Diddy sulaikymą dėl kaltinimų seksualiniu išnaudojimu.

Melo detektoriaus komentaras

Tarp Lietuvos vartotojų socialiniuose tinkluose plinta įrašas apie reperio Jay-Z pokyčius: pakeistą vardą, tikėjimą ir prašymą gauti Izraelio pilietybę. Nuotrauka, kuriame atlikėjas vaizduojamas su peisais, yra interneto satyra, arba memas (čia), sukurtas netrukus po to, kai buvo suimtas kitas garsus JAV reperis P Diddy.

Klaidingas įrašas

Rugsėjį P Diddy pateikti federaliniai kaltinimai prekyba žmonėmis ir reketu. Atlikėjas suimtas po kelis mėnesius trukusio prekybos žmonėmis tyrimo ir praėjus 10 mėnesių po to, kai daugybė moterų pateikė kaltinimus dėl seksualinės ir kitokios prievartos (čia).

Ir nors Jay-Z šiuose kaltinimuose niekaip nefigūruoja, jis ir P Diddy buvo artimi bičiuliai (čia ir čia), Jay-Z ne kartą dalyvavo P Diddy vakarėliuose (čia). Taigi visuomenės dėmesį patraukė tai, kad, nepaisant artimos draugystės, Jay-Z niekaip nekomentavo P Diddy mestų kaltinimų. Be to, iš Jay-Z tylos ne kartą pasityčiojo ir kitas garsus reperis 50 Cent (čia ir čia).

„Jay’us miega žiemos miegu, jis nelįs lauk, kol nesibaigs visas šis š*das su Puff (P Diddy – aut.)“, - 50 Cent rašė savo „Instagram“.

Memo sukūrimą galėjo paskatinti ir tai, kad bulvarinis leidinys „US Sun“ pasikalbėjo su buvusiu prokuroru Neama Rahmani, kuris teigė, kad P Diddy byloje kaip liudytojai gali būti apklausti jo artimi draugai, tarp jų ir Jay-Z (čia).

„Jei Jay-Z yra tik liudytojas, nedalyvavęs lytiniuose aktuose, jis gali būti iškviestas liudyti teisme. Tačiau nemanau, kad jis bus iškviestas į teismą, jei buvo tų aktų dalyvis. Jam arba bus pateikti kaltinimai, arba jis nebus iškviestas liudyti“, – kalbėjo N. Rahmani.

Kalbas apie galimas Jay-Z sąsajas su P Diddy galimai nusikalstama veika paskatino ne tik 50 Cent įrašai socialiniuose tinkluose, bet ir šiemet sukurta melagiena. Gegužę „YouTube“ pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose tvirtinta, kad CNN nutekino filmuotą medžiagą, kurioje P Diddy ir Jay-Z dalyvavo neteisėtoje seksualinėje veikloje „požeminiuose žaidimų tuneliuose“. Išsiaiškinta, kad šie vaizdo įrašai melagingi (čia).

Kodėl Jay-Z satyroje vaizduojamas kaip žydas? Tai gali būti susiję su 2020 m. paviešintu JAV transliuotojo CBS atliktu tyrimu, kuris parodė, kad daugelis pedofilija kaltinamų amerikiečių bėga į Izraelį, o patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn gali būti sunku (čia).

120 naujų kaltintojų, iš kurių 25 tuo metu buvo vaikai, P Diddy pareiškė ieškinius dėl netinkamo seksualinio elgesio (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją