Teiginiai
Lietuvos reglamentas leidžia nežymėti maisto produktų, kurie yra pagaminti iš kirmėlių ir tarakonų miltų. Maistas su kirmėlių ir tarakonų miltais žymimas, kad gali būti riešutų, kitų riešutų, sojos, salierų, lubinų, garstyčių, lazdyno riešutų, sezamo sėklų pėdsakų.
Verdiktas
Melas. Nei Lietuvoje, nei ES nėra maisto produktų su kirmėlių ir tarakonų miltais. Šiuo metu ES maisto reikmėms kaip nauji produktai patvirtintos naudoti keturios vabzdžių rūšys. Be to, aiškiai nurodyta, kaip produktai, kuriuose naudojami tie vabzdžiai, turi būti ženklinami.
Melo detektoriaus komentaras
Šiuo metu ES maisto reikmėms kaip nauji produktai patvirtintos naudoti keturios vabzdžių rūšys – naminiai svirpliai (miltelių pavidalu), didžiojo milčiaus lervos (džiovintos), skėriai keleiviai (džiovinti, šaldyti arba miltelių pavidalo) ir malūniniai juodvabaliai (šaldytos, džiovintos, pastos ar miltelių pavidalo lervos). Šių produktų naudojimas griežtai reglamentuojamas ir leistinas tik tam tikroms maisto produktų grupėms gaminti nustatytais kiekiais. Šiuos vabzdžių produktus leista naudoti todėl, kad nenustatyta jokio neigiamo poveikio žmonių sveikatai, laikantis rekomenduojamų normų (čia).
Pabrėžtina ir tai, kad nors ES leidžia maisto įmonėms tiekti į rinką vabzdžių produktus, ji taip pat turi užtikrinti vartotojų saugą ir tinkamą ženklinimą, kuris neklaidintų. Atmetama galimybė, kad vabzdžiai yra paslėptas ar slaptas ingredientas. Jei tarp supakuotų maisto produktų sudedamųjų dalių yra valgomųjų vabzdžių, jie turi būti nurodyti sudedamųjų dalių sąraše (čia).
Lietuvos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba portalui „Delfi“ yra komentavusi, kad Lietuvoje tokie produktai, kuriuose naudojami ir vabzdžiai, gaminami ir tiekiami rinkai nuo 2020 m. Šiuo metu Lietuvoje yra registruota 11 įmonių gaminančių ir parduodančių produktus iš vabzdžių. Produkcijai, gaminamai iš vabzdžių, galioja visi maisto produktams taikomi reikalavimai. Produkto ženklinimo etiketėje vartotojams turi būti pateikta visa informacija apie produkto sudėtines dalis, taip pat ir apie alergenus (čia).
Vabzdžių produktų naudojimas griežtai reglamentuojamas ir leistinas tik tam tikroms maisto produktų grupėms gaminti nustatytais kiekiais. Šiuos vabzdžių produktus leisti naudoti todėl, kad nenustatyta jokio neigiamo poveikio žmonių sveikatai. Moksliniame tyrime apie valgomų vabzdžių įtaką sveikatai pabrėžiama, kad valgomieji vabzdžiai yra naudingi žmonių sveikatai, nes gali sukelti antioksidacinį, antihipertenzinį, priešuždegiminį, antimikrobinį ir imunomoduliacinį poveikį. Preliminarūs įrodymai rodo, kad valgomieji vabzdžiai gali turėti teigiamą poveikį žarnyno mikrobiotai dėl savo prebiotinio poveikio arba antimikrobinio aktyvumo prieš patogenus (čia).