Teiginiai


Maskvoje atidarytas pirmasis pasaulyje įtraukusis kino teatras. Vaizdo įraše vaizduojami kadrai iš jo.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įrašas nufilmuotas Las Vegaso mieste, JAV, esančiame kino ir pramogų komplekse „Sphere“, kuris duris atvėrė 2023 metais. Įtraukiojo kino patirtis nėra naujas pramogų žanras. Visame pasaulyje jau keletą metų ro

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų žinutėse dalinamasi kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašu. Jame nufilmuota šviesiaplaukė moteris, kino teatre žiūrinti įspūdingus iš ekrano išnyrančius kelių dimensijų vaizdus. Žinute pasidalinę vartotojai teigia, kad tai – kadrai iš Maskvoje atidaryto pirmo pasaulyje įtraukiojo kino teatro.

Tokia informacija – neteisinga. Pasinaudojus įrankiu „InVID We Verify“ ir kelis įrašo kadrus patikrinus atvirkštinės vaizdų paieškos varikliais galima rasti originalų vaizdo įrašo šaltinį. Jis pirmą kartą patalpintas „Instagram“ (čia) ir „Youtube“ (čia) socialiniuose tinkluose šių metų vasario 8 d. įrašo autorė – socialinių tinklų žvaigždė, pasivadinusi „blondinka_drive“ pseudonimu.

Nors pati autorė įrašų apraše nepateikia jokios papildomos informacijos, komentarų skiltyje atskleidžiamos kai kurios su įrašu susijusios detalės. Pavyzdžiui, „Instagram“ žinutės komentare viena moteris teiraujasi, ar įrašas nufilmuotas Las Vegaso mieste, o jo autorė atsako – taip.

Klaidinanti žinutė

„Youtube“ pasidalinto įrašo komentarų skiltyje vienas komentatorius taip pat nurodo, kad įrašas nufilmuotas Las Vegaso mieste, Jungtinėse Amerikos Valstijose, ir netgi įvardija kino teatrą „Sphere“. „Tai 7D kino teatras su 18K ekranu ir lengvos dulksnos ar vėjo efektu, 3D garsu, gali jį girdėti prie pat ausų... ypač, griaustinį ir žaibą... ir daug daugiau įvairių efektų.... Nepamirštamas reginys...!!!!! Labai brangus daiktas, bet verta...tiek vaikams, tiek suaugusiems“, – įspūdžiais dalinosi vienas komentatorius.

Ieškant daugiau vaizdo įrašų pagal raktažodžius „Sphere“ ir „Las Vegas“, galinčių patvirtinti, kad socialiniuose tinkluose publikuotas įrašas tikrai buvo nufilmuotas ten, pavyko aptikti vieno vaizdo tinklaraštininko įrašą apie šiame kino komplekse matytą seansą. Ekrane matomi vaizdai, pavyzdžiui, milžiniškas Žemės rutulys, atitinka vaizdus iš „blondinka_drive“ įrašu, taigi, galima teigti, kad abu jie žiūrėjo tą patį šou pavadinimu „Postcard from Earth“ (liet. „Atvirukas iš Žemės“). Užėjus į „Sphere“ kino teatro interneto puslapį galima pamatyti, kad bilietus į šį renginį vis dar galima įsigyti. Šiuo metu jų kaina siekia nuo 69 JAV dolerių (čia). Pats kino centro ir kitų renginių kompleksas Las Vegase duris atvėrė 2023 metais.

Kadrai iš „Postcard from Earth“ įtraukčiojo kino patirties šou

Šis vaizdo įrašas nebuvo nufilmuotas Maskvoje, kaip ir pirmoji įtraukiojo kino patirtis neįvyko šiame mieste. Įtraukiuoju kinu galima įvardyti labai skirtingus reginius, be to, tai nėra naujas konceptas. Paprastai įtraukųjį kiną suvokiame kaip tam tikrais elementais papildytą žiūrėjimo patirtį. Tai gali būti pasitelkus dirbtinį intelektą patobulinti vaizdai, įvairiausi garso, vaizdo efektai, pojūčius sužadinančių kvapų, dulksnos, vėjo ar kitų elementų pasitelkimas.

Kai kurių istorikų teigimu, pradžią įtraukiojo kino konceptui davė prieš daugiau nei šimtmetį Paryžiuje vykusios parodos „Visuotinė paroda“ metu Prancūzų išradėjo Raulio Krimojano-Sansono duotas pažadas paskraidinti žiūrovus oro balionu jiems nė nepajudėjus iš vietos. Savo išradimą mokslininkas pavadino „Cineorama“. Juo buvo siekiama žiūrovus visiškai panardinti į įsivaizduojamą patirtį.

Žiūrovai turėjo būti pakabinti ant platformos po pririštu balionu milžiniškoje apskritoje erdvėje. Po platforma įrengtoje kabinoje su dešimčia sinchronizuotų 70 mm projektorių ant sienų būtų projektuojama 360 laipsnių kampu dešimčia sinchronizuotų kamerų nufilmuota skrydžio oro balionu medžiaga, taip sukuriant judančią dioramą. Žiūrovai nejudėtų, tačiau jaustųsi taip, lyg skrenda oro balionu.

Mokslininkai abejoja, ar realybėje toks renginys tikrai įvyko, nes nėra jokios tai patvirtinančios medžiagos apart paties „Cineoramos“ išradėjo pasakojimų, tačiau būtent šie pasakojimai apibrėžė įtraukčiojo kino patirtį.

Tobulėjant technologijoms kinas gali suteikti vis daugiau galimybių žiūrovui įsijausti į ekrane rodomus vaizdus. Taigi, praktikoje įtraukiojo kino eksperimentai vykdomi jau ne vienus metus, kurį laiką jau demonstruojami ir vadinamieji papildytosios arba virtualios realybės (VR) filmai. Pavyzdžiui, Kolorado Universiteto, JAV, „Fiske“ planetariumas įtraukiojo kino patirtis rengia dar nuo 2013 metų (čia).

Virtualiosios realybės filmus, kai žiūrovui duodami specialūs akiniai ir ausinės, kuriuos dėvint jis įtraukiamas į dirbtinę, visą regėjimo lauką apimančią, realybę o rega bei pojūčiai sužadinami pasitelkiant tam tikrus efektus, galima žiūrėti ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, penkiuose šalies miestuose veikia „Hexa Cinema“ kino erdvės (čia), o sostinėje įmonė „VR Cinema“ taip pat organizuoja virtualių patirčių kino seansus (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją