Teiginiai

Lietuvos prezidentūroje ir teismuose kabo neteisingas Vytis. Teisingas Vytis yra toks, kokį numato LR Konstitucija – baltas Vytis raudonos spalvos fone.

Verdiktas

Melas. Lietuvos Konstitucija numato, koks simbolis yra valstybės herbas, tačiau Seimo priimti įstatymai jį detalizuoja, numatydami Vyčiui konkrečias spalvas. Tarp jų, ne tik balta ir raudona, bet ir geltona bei mėlyna.

Melo detektoriaus komentaras

Iš tiesų, Konstitucijos 15 str. numato, kad valstybės herbas yra baltas Vytis raudoname lauke (čia). Tačiau Lietuvoje galioja LR Valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymas, detaliau reglamentuojantis, kaip šalyje naudojamas herbas ir herbiniai ženklai, kaip herbas atrodo ir kur turi būti kabinamas (čia).

Klaidingas įrašas

Ir šio įstatymo 4 str. detaliai aprašoma, kokių spalvų turi būt Vytis Lietuvos herbe: „herbinio skydo raudoname lauke vaizduojamas baltas (sidabrinis) šarvuotas raitelis ant balto (sidabrinio) žirgo, laikantis dešinėje rankoje virš galvos iškeltą baltą (sidabrinį) kalaviją. Prie raitelio kairiojo peties kabo mėlynas skydas su dvigubu geltonu (auksiniu) kryžiumi. Žirgo balnas, gūnia, kamanos ir diržai mėlyni. Kalavijo rankena, kamanų žąslai, balno kilpa ir pentinas, makšties bei žirgo aprangos metaliniai sutvirtinimai ir pasagos geltoni (auksiniai)“ (čia).

Įstatymo 1 priede pateikiamas ir herbo etalono piešinys:

Lietuvos valstybės herbo etalono piešinys

Įstatymo 5 str. 4 d. numato, kad herbas, be kitų minimų institucijų, turi kaboti Lietuvos teisimų posėdžių salėse bei prezidento rezidencijos darbo kabinete. Ir kartu įstatymo 4 str. 5 d. įtvirtina, kad „Lietuvos valstybės herbas institucijų ir įstaigų iškabose, herbiniuose antspauduose, dokumentų blankuose, uniformų skiriamuosiuose ženkluose turi atitikti šio įstatymo 2 priede pateiktus Lietuvos valstybės herbo etalono adaptuotus pavyzdžius“. O jų įstatyme pateikiama daugiau nei vienas:

Lietuvos valstybės herbo etalono adaptuoti pavyzdžiai (piešiniai)

Įstatymas taip pat numato, kad valstybės herbo etaloną rengia ir prezidentui teikia Lietuvos heraldikos komisija. Jį prezidento teikimu tvirtina Seimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją