Teiginiai

Palyginti su nevakcinuotais, 2 dozes COVID-19 vakcinos gavusių žmonių mirtingumas yra 5 kartus didesnis. Todėl negalima toliau naudoti šių mRNA vakcinų.

Verdiktas

Melas. Tai, kad išaugo nuo COVID-19 ligos paskiepytų asmenų mirčių skaičius, reiškia tai, jog didžioji dalis populiacijos buvo paskiepyta, o ne tai, kad vakcinos yra nenaudingos ar net kenksmingos.

Melo detektoriaus komentaras

Nors socialiniuose tinkluose platinamo įrašo apie tai, kad nuo COVID-19 ligos pasiskiepijusių žmonių mirtingumas yra penkis kartus didesnis nei nevakcinuotų žmonių tokio teiginio įrodymų nepateikia, tačiau iš daugybės informacijos šaltinių galima daryti išvadą, kad pasiskiepijusių žmonių mirtingumas išaugo tik todėl, kad išaugo ir pačių pasiskiepijusių skaičius.

Melaginga žinutė

Pernai paskelbtame tyrime daroma aiški išvada, kad gyventojų skiepijimas nuo COVID-19 labai sumažino mirtingumo nuo COVID-19 riziką ir nepastebėta padidėjusios mirties nuo kitų priežasčių rizikos (čia).

Ekspertai yra pateikę įrodymų, kaip galima manipuliuoti skaičiais, siekiant įrodyti, jog COVID-19 vakcinos yra neveiksmingos ir net mirtinos. Siūloma įsivaizduoti, kad gyvename vietoje, kurioje gyvena 60 žmonių. Tada sužinome, kad žuvo 10 žmonių. Ir mes sužinome, kad 50 proc. jų buvo paskiepyti. Žiniasklaidoje gali būti parašyta: „Pusė mirusiųjų buvo paskiepyti nuo koronaviruso“. Tačiau ši antraštė nepasako, ar vakcina apsaugo žmones. Kad galėtume ką nors pasakyti, turime žinoti ir apie tuos, kurie nemirė: kiek žmonių šioje populiacijoje buvo paskiepyti? O kiek buvo neskiepytų? Dabar turime visą reikalingą informaciją ir galime apskaičiuoti mirtingumo rodiklius:

Iš 10 neskiepytų žmonių 5 mirė → neskiepytų asmenų mirtingumas yra 50 proc.; iš 50 paskiepytų žmonių 5 mirė → paskiepytų asmenų mirtingumas yra 10 proc.; matome, kad paskiepytųjų mirtingumas yra 5 kartus mažesnis nei tarp neskiepytų (čia).

Ekspertai pabrėžė, kad šie skaičiai yra išgalvoti, tačiau ta pati logika galioja ir visai vakcinacijai nuo COVID-19, kai lyginami absoliutūs skaičiai, neatsižvelgiama į detales.

„The Washington Post“ dar 2022 metų lapkritį paskelbė, kad „COVID nebėra daugiausia neskiepytų žmonių pandemija, Štai kodėl“. Ir straipsnyje konstatuojama, kad pirmą kartą dauguma amerikiečių, mirusių nuo koronaviruso, gavo bent pirminę vakcinos seriją. 58 proc. mirčių nuo koronaviruso 2022 metų rugpjūtį buvo žmonės, kurie buvo paskiepyti. Didėjant skiepijimo apimtims ir atsirandant naujiems variantams, paskiepytų žmonių mirčių dalis nuolat auga. 2021 m. rugsėjį paskiepyti žmonės sudarė tik 23 proc. mirčių nuo koronaviruso, o 2022 metų sausį ir vasarį mirtingumas siekė iki 42 proc. (čia).

Anot leidinio, Daugelis ekspertų, sako, kad jų nestebina toks santykio pokytis, nes tam yra kelios priežastys: šiuo metu didžioji dauguma amerikiečių gavo bent pirminę koronaviruso vakcinų seriją, todėl logiška, kad paskiepyti žmonės sudaro didesnę mirčių dalį; asmenys, kuriems gresia didžiausia rizika mirti nuo koronavirusinės infekcijos, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus žmonės, taip pat dažniau buvo paskiepyti; vakcinos laikui bėgant praranda veiksmingumą prieš virusą ir atsiranda variantų, kurie geriau atsispiria vakcinoms, todėl reikia nuolatinių revakcinacijų, kad būtų išvengta ligų ir mirties.

„Nuo 2021 m. rugsėjo mėn. iki 2022 m. rugsėjo mėn. CDC surinkti ir „Washington Post“ straipsnyje aprašyti duomenys rodo, kad dauguma žmonių, mirusių nuo COVID-19 JAV, buvo paskiepyti, nes dauguma žmonių JAV yra paskiepyti, ir tai neatspindi vakcinos veiksmingumo“, - konstatavo ir „Reuters“ (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją