Teiginiai


Nuotraukų koliaže ir įraše įvardinti žmonės susirgo „turbo vėžiu“.

Verdiktas


Melas. Nuotraukų koliaže matomi asmenys atstovauja įvairias sporto šakas, bet jie nemirė dėl vakcinos sukelto vėžio. Kai kurie įraše išvardyti nuomonės formuotojai sirgo onkologinėmis ligomis, bet nėra jokių įrodymų, kad jas sukėlė vakcina nuo COVID-19.

Melo detektoriaus komentaras


„Tylioji epidemija – tai tūkstančiai „influencerių“ socialiniuose tinkluose, kurie reklamavo vakciną, o dabar serga „turbo vėžiu“, – teigiama socialinio tinklo „Facebook“ įraše.

Atidžiau patyrinėjus nuotraukų koliažą matosi, kad jame yra įvairių straipsnio antraščių nuotraukos. Nors bandoma sudaryti įspūdį, kad koliaže esantys atletai susirgo „turbo vėžiu“, tai – netiesa. Pavyzdžiui, kai kurie atletai susirgo kitomis ligomis, dėl kurių privalėjo nutraukti sportininko karjerą.

NFL komandos „Cincinnati Bengals“ puolėjas Billy Price'as nutraukė savo karjerą dėl kraujo krešulių sukeltos rizikos (čia).

Anglijos Glosteršyro klubo kriketo žaidėjas Benas Wellsas, sulaukęs 23 metų, pasitraukė iš sporto, kai jam buvo diagnozuota širdies liga (čia).

Nors koliaže yra žmonių, kuriems buvo diagnozuotas vėžys, bet jų diagnozei negalėjo turėti įtakos COVID-19 skiepai. Ohajo valstijos futbolo komandos asistentas treneris Timas Kightas išties susirgo vėžiu, bet liga diagnozuota dar 2020 m. pradžioje, kada COVID-19 vakcinų dar nebuvo (čia).

Nors nuomonės formuotojų sąrašu bandoma įteikti, kad neva šiuo metu vėžiu sergantys asmenys susirgo onkologinėmis ligomis dėl COVID-19 vakcinų, bet minimi atvejai nėra susiję su skiepais nuo naujojo koronaviruso sukeltos ligos.

Melaginga žinutė

Kai kurie nuomonės formuotojai susirgo dar prieš atsirandant vakcinos nuo COVID-19

Įraše tvirtinama, kad Stephanie Williams yra viena iš nuomonės formuotojų, susirgusių vėžiu po skiepo (čia). Tačiau, kaip rašoma Amerikos plaučių vėžio fondo pranešime, Stephanie pradėjo jausti pirmuosius onkologinės ligos simptomus dar 2021 m. kovo mėnesį, bet COVID-19 skiepų programa visiems JAV suaugusiems prasidėjo tik nuo tų pačių metų balandžio 19 d. (čia).

Kita nuomonės formuotoja, Tess Christine, krūties vėžio diagnozę išgirdo 2022 m. kovą ir savo „Youtube“ vaizdo įrašuose nekaltina COVID-19 vakcinų. Prieš daugiau nei metus socialiniame tinkle „Instagram“ ji teigė, kad jau pasveiko nuo šios onkologinės ligos (čia).

Nuomonės formuotojai Karinai Reskei vėžys buvo diagnozuotas dar iki pandemijos pradžios 2018 m. Apie tai ji pasakoja savo vaizdo įraše čia.

„Youtube“ turinio kūrėjas Randis Gonzalezas 2022 m. balandį viešai paskelbė, kad prieš pusę metų jam buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos storosios žarnos vėžys, bet neminėjo, kad ligą sukėlė vakcinos. 2023 m. pradžioje vyras mirė (čia).

„Melo detektorius“ jau anksčiau rašė apie tai, kad nėra įrodymų, jog COVID-19 vakcinos sukelia taip vadinamą „turbo vėžį“. Be to, liga tokiu pavadinimu apskritai neegzistuoja (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją