Teiginiai

Paryžiaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos menininką nutrenkė žaibas.

Verdiktas

Melas. Internete išplatinta nuotrauka nėra iš tikro „Associated Press“ straipsnio, tai – klastotė. Tikrąjame portale niekada nebuvo publikuotas toks straipsnis. Be to, niekur nei žiniasklaidoje, nei oficialiuose menininko Thomo Jolly paskyrose nebuvo viešinta informacija apie panašų nelaimingą įvykį.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose pasirodę pranešimai apie tai, kad Paryžiaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos meninikas buvo nutrenktas žaibo iliustruoti naujienų portalo „Associated Press“ straipsnio ekrano nuotrauka. Žinute susidomėjo ir lietuviai. „Facebook“ socialiniame tinkle ši ekrano nuotrauka papildyta komentaru lietuvių kalba. Jame asmuo pasidalina įtarimais, kad prie žaibo smūgio nagus galėjo prikišti dangiškosios jėgos, nes meninkas savo darbais papiktino Dievą.

Tačiau ar menininkas iš tiesų buvo nutrenktas žaibo? Pasirodo, kad ne.

Klaidinanti žinutė

Paryžiaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos meninę dalį kuravo komikas ir režisierius Thomas Jolly (čia). Iš karto po ceremonijos tarp šventės kūrėjų ir katalikų bendruomenės kilo konfliktas, nes pastarieji piktinosi dėl joje panaudotų biblinių simbolių. Vienas įsimintiniausių atidarymo ceremonijos momentų – „drag“ karalienių suvaidinta scena, itin primenanti garsųjį Leonardo Da Vinči paveikslą „Paskutinė vakarienė“. Nors pats T. Jolly žiniasklaidai tvirtino, kad scena su „Paskutine vakariene“ nėra susijusi, o jis, esą, norėjęs atvaizduoti puotaujančius Olimpo dievus, vis dėlto, meninkas viešai atsiprašė, jei netyčia užgavo katalikų jausmus. Tiesa, pačioje scenoje vaidinusios „drag“ karalienės patvirtino norėjusios suvaidinti būtent Jėzų ir jo apaštalus.

„Melo detektorius“ jau rašė, kad po šio konflikto socialiniuose tinkluose pradėtos platinti melagienos, kuriomis siekta dar labiau sureikšminti įsiplieskusį konfliktą (čia).

Paryžiaus olimpinėms žaidynėms pasibaigus ši istorija prisiminta dar kartą, kai internete pasirodė pranešimai apie tai, kad T. Jolly, esą, nutrenkė žaibas. Įrašą paviešinę vartotojai akimirksniu tai susiejo su įsiutusio Dievo valia.

Vis dėlto, minėta naujiena niekada nebuvo publikuota „Associated Press“ portale, tai – tik pigi klastotė. Straipsnio tokiu pavadinimu neįmanoma rasti nei „Associated Press“ archyvuose, nei oficialiuose agentūros socialiniuose tinkluose. Jis egzistuoja tik vartotojų išplatintuose pranešimuose.

Be to, nė viename patikimame šaltinyje nėra skelbiama apie tai, kad T. Jolly būtų nutrenkęs žaibas. Tokiomis naujienomis nesidalino ir pats menininkas.

Kad pranešimas yra melagingas, o „Associated Press“ straipsnio nuotrauka yra netikra parodo ir dar viena detalė.

„Associated Press“ straipsnių antraštės pavyzdys

Melagingoje žinutėje matomoje nuotraukoje visos antraštės raidės parašytos iš didžiosios raidės, tuo tarpu tikrąjame „Associated Press“ portale atvėrus bet kurį naujausią straipsnį matome, kad tik tikriniai žodžiai rašomi didžiąja raide.